EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банк России не промени лихвата по рефинансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банк России не промени лихвата по рефинансиране

mail16:30 | 04.04.2013прегледи 379 коментарикоментари 0


Съветът на директорите на Банк России остави без промяна лихвата по рефинансирането на равнище 8,5%, предаде ИТАР-ТАСС.От 3 април е намалена с 0,25 процентни пункта лихвата по отделни дългосрочни операции на рефинансиране. Решението е взето въз основа на оценката на инфлационните рискове и перспективите за икономическия растеж.
Годишният темп на растеж на потребителските цени през март е останал над целевия диапазон и към 25 март е бил 7,2%. Сегашният темп на инфлацията е свързан предимно с нарастването на цените на храните и динамиката на някои регулирани цени и тарифи. Запазването на темпа на инфлацията над целевия диапазон за продължително време може да се отрази на очакванията на икономическите субекти и е източник на инфлационни рискове.Централната банка обаче прогнозира темпът на инфлацията да се върне в целевия диапазон през втората половина на 2013 година.
Динамиката на основните макроикономически показатели през февруари показва продължаващо забавяне на икономическия растеж и нарастващи рискове от спиране на растежа. Слаби са годишните темпове на растеж на инвестициите в основен капитал, продължава и спадът на обема на промишленото производство и забавянето на растежа на продажбите на дребно. При тези условия настъпва постепенно влошаване на икономическото доверие. Състоянието на пазара на труда и динамиката на кредитирането продължават да са фактори, поддържащи вътрешното търсене.
Банк России ще продължи да следи инфлационните рискове и рисковете за спиране на растежа на икономиката. При вземането на решения регулаторът ще се ръководи от инфлационната цел и оценката на перспективите за икономически растеж. Следващото заседание на съвета на банката, на което ще бъдат разгледани въпроси от парично-кредитната политика, вероятно ще бъде през първата половина на май.

Предишния път, когато РЦБ промени ставката по рефинансиране, бе през септември миналата година. Тогава управителният съвет реши да вдигне лихвата с 0,25 процентни пункта до сегашното й равнище от 8,25%, припомня ИТАР-ТАСС.
 


Тагове: банк, России, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg