EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БАН с грешна прогноза за БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН с грешна прогноза за БВП

mail06:05 | 24.10.2016прегледи 1283 коментарикоментари 0


Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките повиши значително прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2016 г. При първоначалните очаквания за ръст от 1,9 – 2,0%,* промяната на база показателите за първите две тримесечия на годината сега е за икономически растеж от 2,9 на сто, съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института. И добави, че причините за това са по-добрият туристически сезон и селскостопанска година. Заедно с проф. д-р Александър Тасев – директор на ИИИ при БАН, проф. д-р Искра Белева, доц. д-р Григор Сарийски и д-р Недялко Несторов, той представи есенната актуализация на Годишния доклад на Института за икономическото развитие на България през периода от 2016 до 2018 г.

По думите на проф. Искра Белева, зам.-директор на Института и ръководител на екипа по изготвяне на доклада, основен принос за този по-висок растеж от 2,9% ще имат частното потребление и износът. Частното потребление е в рамките на планираното, но публичното потребление и брутообразуването на основен капитал показват равнища, които са противоположни на очакванията на учените – за второто тримесечие и двата показателя са с отрицателни стойности. Затова от БАН коригират в посока надолу публичното потребление и брутообразуването на основен капитал за сметка на по-доброто представяне на външния сектор и на частното потребление. Така източниците на растеж се балансират и приносът на вътрешното търсене и на нетния износ се изравняват, коментираха икономистите на БАН.

Прогнозата им за 2017 и 2018 г. за темп на растеж от 2,2 и 2,7 на сто остава непроменена, главно заради нестабилната външна среда и трудно прогнозираните въздействия от нея към икономическото развитие вътре в страната.

Друг извод от доклада е, че фискалният сектор допринася за финансовата стабилност чрез засилената фискална консолидация, докато по-слабото изпълнение на инвестиционната програма остава съществен проблем. Отрицателните стойности на инвестициите през второто тримесечие на 2016 г. и по-бавното слабо развитие на проектите по европейските програми засега са проблем пред по-високия растеж, коментира проф. Белева.

Според икономистите на БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно, докато измененията в корпоративния сектор стават все по-неустойчиви, подчерта доц. д-р Григор Сарийски.

При пазара на труда има позитивни тенденции, свързани с нарастваща заетост и намаляваща безработица. Остава обаче големият проблем за структурните дисбаланси, казаха икономистите. В средата на 2016 г., в рамките на ЕС-28, България се позиционира на седма позиция сред първите десет страни по темпове на растеж, обобщи проф. Искра Белева. По думите й този растеж обаче не се материализира в достатъчно висока заетост, поради което по темпове на нарастване на заетостта страната ни е на 15-та позиция. Постигнатият позитивен растеж засега не формира достатъчно позитивни нагласи за инвестиционната активност, което намира израз в равнището на инвестициите, спад на заетост в сектора на строителството и по-ниското публично потребление в страната, констатират учените.

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година, като той  проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред. Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.

* по текущи цени БВП за второто тримесечие на 2016 година е 21 .9 млрд.лв. БНБ прогнозира с 1% по-нисък ръст, което на практика са продукти и услуги за почти 22 000 000 лв. т.е.


Тагове: икономика, БАН
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093