EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАН няма гаранции за 5 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН няма гаранции за 5 млн. лв.

mail11:20 | 04.11.2011прегледи 454 коментарикоментари 0


Никаква гаранция няма, че тези 5 млн. лв. ще отидат в БАН. Това съобщи пред репортер на БГНЕС председателят на БАН акад. Никола Съботинов. По-рано премиерът Бойко Борисов се похвали, че ще кофинансира проектите на академията с 5 млн. лв чрез Фонд "Научни изследвания" и ще има среща между ръководството на БАН, Сергей Игнатов и вицепремиера Дянков. До този момент двамата не са прекрачили прага на БАН, макар Борисов да заяви, че ги праща на разговори в академията. Всъщност няма гаранции, че тези пари ще отидат за Академията, а не в някой ВУЗ.
Не е ясно за колко проекта ще стигнат тези 5 млн. лв дори и да се дадат на БАН. Защото има проекти за 1 млн. лв например, тогава финансираните проекти ще са максимум 4-5. И пет екипи ще могат да работят с по 10-15 души. Акад. Съботинов посочи, че има определени учени в БАН, които по проекти си докарват добри пари. Но това в никакъв случай не са всички учени. Става дума за отделен екип, между членовете на кой се разпределят средствата. В никакъв случай парите не отиват за целия институт.
За учените от БАН новината за допълнителните 5 млн. лв е добра, но не може да реши цялостно проблемите им. Защото дори да се получат средства те ще са за отделни екипи. "Това не осигурява средства за институтите, които извършват оперативни дейности, обслужващи българската държава", обясни председателят на Академията. Така стои въпросът по отношение на метеорологичната информация, сеизмологията в Геофизическия институт, биоразнообразието и др. Това са дейности, които са важни за страната, но за тях средства по оперативните програми няма.
Вчера ръководството на БАН се срещна с министъра с ресор усвояване на еврофондовете Томислав Дончев. Темата бе осигуряване на съ-финансиране на проектите на академията по линия на оперативните програми. За да изпълняват европейски проекти обаче учените трябва да имат качествени лаборатории и хора, които имат минимални условия за работа. Засега не е ясно дали ще има нови протести с оглед на намалената бюджетна субсидия. "Протестите не ги дирижирам аз, протестите ги искат хората", увери акад. Съботинов. В неделя директорите на институти ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на исканията на министъра за още реформи и съкращения, за участие в европейските проекти и програми. "Направихме реформи, каквито никой е страната не е правил. Нека и другите да почнат да правят реформи, няма само ние да правим реформи", каза той. Утре в 9 сутринта се събира Общото събрание на академията, за да обсъдят отново финансовите рестрикции в бюджета на БАН. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg