EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Балтийските и северните държави пред антикризисно споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балтийските и северните държави пред антикризисно споразумение

mail15:01 | 04.02.2010прегледи 735 коментарикоментари 0


Централните банки и правителства на северните държави са пред сключване на споразумение с балтийските си партньори, с което да установят правила за спасяване на общата банкова система, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от Финансовото министерство на Естония.
Споразумение ще установи как държавите от двата региона според проведени стрес -тестове, ще обменят финансова информация и ще формулират процедури за кризисен мениджмънт, информира чрез e-mail  в отговор на запитване говорителят на естонското финансово министерство Катрин Рейман. Очаква се в близките седмици финансовите министерства и регулаторни органи, както и централните банки на съответните държави да подпишат споразумението.
Централната банка на Швеция, чиито кредитори доминират в Латвия, Литва и Естония, вече има закон, разрешаващ отпускане на заеми за балтийския регион с цел подкрепа на монетарната политика и валути. Необходимостта от по- мащабно споразумение е свързана с опасенията, че „острата криза” в Прибалтика ще навреди на развитието на шведската икономика, заяви преди дни управителят на шведската централна банка Стефан Ингвес.
Прогнозите за тази година са Swedbank AB, SEB AB и Nordea Bank AB да регистрират загуби в балтийския регион в размер от $3.4 млрд.

 

Снимка: Gunnar Seijbold/ Regeringskansliet



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg