EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балканските туристи предпочитат България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балканските туристи предпочитат България

mail17:15 | 23.06.2021прегледи 718 коментарикоментари 0


Близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България с цел туризъм още това лято и биха отделили най-много средства на ден - 130 евро, за престой между 10 дни и две седмици. Това показва социологическо проучване на Галъп, поръчано от Министерството на туризма, което беше представено на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, съобщиха от министерството на туризча. Проучването е направено сред граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Украйна и Северна Македония.

Изследването показва, че потенциалните гости от тези страни биха предпочели семейна екскурзия, интересуват се повече от цена и качество на туристическия продукт у нас, а страховете им от коронавируса отстъпват на заден план. Сред анкетираните категорично преобладават положителните или дори неутралните нагласи за България, а страната ни изпреварва по предпочитания топ дестинации като Италия, Турция, Испания, Дубай и други.

Сред изводите се отчита, че високият туристически сегмент, макар не така широко развит, е засегнат по-малко, както и че нишовите сектори в туризма се справят по-добре. Най-оптимистични нагласи за възстановяване на международния туризъм имат украинците.

Министър Балтова изрази надежда, че след отварянето на границите с Румъния и Чехия, скоро ще има ново облекчаване на мерките в посока по-лесното придвижване на туристите. Тя обобщи пред участниците предприетото за подпомагане на туристическия бизнес в условията на COVID-19, активните усилия по пазари и изтъкна, че мисия и национален приоритет на кабинета е възстановяването на сектора. Към момента целта на България е да стане зелена зона, успоредно с висока степен на ваксиниране, което ще доведе до значително облекчение на пътуванията. Според министъра в момента България има всички шансове това да се случи. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов призова бизнеса да се включи активно към определянето на карантинни хотели. Министър Балтова информира форума, че предстои финализирането на подготвяния здравен протокол за действие при случай на заразени с COVID-19 туристи.

Друг важен акцент в дискусията бе стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони. В заседанието на консултативния орган към министъра на туризма в Сливен участие взеха представители на бизнеса, на Организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) и на заинтересованите министерства, които имат пряко отношение и участват в развитието на политиките в сектор туризъм. Те се обединиха около идеята, че трябва активно да се развиват алтернативните форми на туризъм - като здравен и СПА, културно-исторически, селски, уикенд, конгресен и събитиен туризъм, кулинарно-винен. Заместник-министърът на земеделието и горите Георги Събев се обърна към бизнеса и обеща подкрепа за развитието на винения туризъм.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158