EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бактерия убива маслините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бактерия убива маслините

mail18:45 | 11.06.2020прегледи 894 коментарикоментари 0


Една от най-опасните в света бактерии по растенията Xylella fastidiosa, за която все още не е намерен лек, отново заплашва да унищожи стотици хиляди маслинови дървета в Италия, Испания и части от Гърция, предупреждават учени от Университета на Вагенинген в Нидерландия.

Според експертите, ако болестта, причинена от бактерията, известна като проказа на маслиновото дърво, продължи да се разпространява, това може да доведе до фалит за много от фермерите, които отглеждат маслини. Заради заразата, през следващите 50 години тези страни ще загубят около 20 милиарда евро.

Италия, Испания и Гърция държат 95 на сто от общото производство на зехтин в Европа.

Бактерията Xylella fastidiosa е открита за първи път в Италия преди 7 години. Според изследователите за това време около един милион маслинови дръвчета вече са загинали. Предполага се, че бактерията е навлязла в страната от декоративни кафеени растения.

"Този патоген обича топла среда", обяснява растителният вирусолог Мария Сапонари. "Следователно, за съжаление, той намери тук много подходящи условия за живот."

Бактерията заразява маслиновите дървета, като бавно блокира движението на соковете на дръвото. В началото ефектът се изразява в намаляване на добива и лошо качество на маслините, но в крайна сметка кореновата система умира и дървото загива. Xylella fastidiosa се разпространява в маслиновите насаждения от насекомите, които се хранят с дървесен сок.

Според експерти загубите от патогена могат да бъдат значително намалени, ако се забави степента на заразяване с бактерията или се започне отглеждането на по-устойчиви сортове маслинови дървета. Най-добрият вариант е да се обединят двата метода.

Изкореняването на маслиновите насаждения, които са наследство от няколко поколения, е сериозен удар върху културното наследство на страните. В момента експерти от Италия експериментират с унищожаването на патогена, като използват патентовано съединение на базата на цинк, мед и лимонена киселина. Едновременно с това изкореняват всички маслинови дървета, които растат в радиус от 100 метра от заразените./източник bgfermer.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg