EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАИ: Нов директор & стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАИ: Нов директор & стратегия

mail11:40 | 21.01.2015прегледи 889 коментарикоментари 0


Стамен Янев е новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, назначен със заповед на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов.

Янев е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите.

Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света.

Новият изпълнителен директор на БАИ е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е европейско и английско право в ASSER College Europe, Холандия, University of Cambridge, European University Institute, University City College във Флоренция, Италия. Завършил е английска гимназия ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково.

Стамен Янев е член на Софийската адвокатска колегия и главен асистент в Института за държавата и правото при БАН, секция по публично-правни науки.

Със заповед на министър Божидар Лукарски за зам. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции е назначена Маджиде Ахмедова. Тя е икономист и има управленски стаж в държавната администрация и в реалната икономиката. Работила e в Данъчната администрация и е била зам. изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Професионалната й кариера преминава през Индустриален холдинг „България“ и „Алкомет“ АД – Шумен. 

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ подготвя цялостна стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите в страната. Това обяви новият изпълнителен директор на Агенцията Стамен Янев. Днес той прие поста от предишния ръководител на БАИ Светослав Младенов. В подготовката на проектодокумента ще участват представители на неправителствени организации, бизнеса и държавата. Стратегията ще бъде съобразена с управленската програма на правителството. Основната цел ще бъде позиционирането на България като желана дестинация за трайно установяване на инвестициите.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която присъства на церемонията в Агенцията, посочи, че смяна на ръководство не е политическа и добави, че досегашният ръководен екип на БАИ ще остане като консултант.

Агенцията има инвестиционни проекти, които чакат за издаване на сертификат. В тази връзка от БАИ посочиха необходимостта НС спешно да приеме необходимите технически промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които българското законодателство ще се синхронизира с европейското. На 1 юли 2014 г. Регламент 800 на Европейската комисия бе заменен от Регламент 651, който определя отпускането на държавна помощ. Той трябва да бъде имплементиран в българското
законодателство. Поради липсата на парламент, който да промени Закона за насърчаване на инвестициите, се получи известно забавяне. "Законът се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите", допълни Стамен Янев.
Новото ръководство на БАИ и заместник-министърът на икономиката не се ангажираха с конкретен процент на ръста на инвестициите, който се залага като цел за тази година и го обвързаха с очакванията за икономически ръст в ЕС и в частност в България. Като основна цел в работата си Янев посочи позиционирането на България като позната и предпочитана дестинация за инвеститорите - най-вече в сферата на икономиката с висока добавена стойност - високи технологии, иновациите. Министерството на икономиката държи на инвестициите, свързани основно с разработването на приоритетните индустриални компоненти - не само високите технологии, но и хранителната и леката промишленост.

Стамен Янев съобщи, че ръководството на Агенцията е поканено за участие в среща утре на премиера и икономическия министър с гръцкия бизнес. Гръцките предприемачи били притеснени от предстоящите избори в страната им и това би било добра възможност България да стане предпочитана дестинация за инвестиции от там, коментира Янев. Той информира, че ще има и срещи с представители на деловите среди от Япония.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg