EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАИ: 18 проекта откриват 4 хил. работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАИ: 18 проекта откриват 4 хил. работни места

mail14:35 | 05.12.2016прегледи 1754 коментарикоментари 0


До ноември 2016 г. Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лв. и се очаква да се открият 4044 нови работни места. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид” “Микроелектроникс” “България” ЕООД, “Кока Кола” “Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън” ЕООД, “Луфтханза Техник” и други. За сравнение миналата година по същото време имахме два пъти по-малко проекти. Това съобщи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лв. с очаквания да се разкрият над 6000 работни места. Ще се запази и интересът към седемте приоритетни сектора, към които инвеститорите насочват проектите си - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев вече е традиционен интересът към производство у нас на части за големите автомобилни концерни. През последните пет години БАИ е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв и заявени 6500 работни места. Агенцията отчита и 6 потенциални проекта в тази област, като един проект е в процес на сертифициране. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В България се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Мерцедес, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG.Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5 поцента от БВП. В сектора са заети повече от 33 хил. души.

Южна България е успяла да привлече повече инвестиции в автосектора, но се наблюдава и засилен интерес към районите със завишена безработица в Северозападна България.  Очакванията са в скоро време и в този район да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона. А предизвикателството пред автомобилната индустрия в България е не само да произвеждаме авточасти за световни марки, а да имаме наш завод за автомобили, заяви Стамен Янев и подчерта, че този сектор е изключително важен за бъдещето на българската икономика.

Според проучване на БАИ инвеститорите имат позитивна нагласа за икономическата перспектива пред България. Това се дължи преди всичко на по-евтината работна ръка, ниските данъци и приемливата цена на електроенергията, валутния борд, географското положение на страната, членството й в ЕС. Очакванията на потенциалните инвеститори са да намират висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.  Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна. Затова много бързо трябва да създадем условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят, а ние не можем да им предложим, заяви изпълнителният директор на БАИ.

Успешното привличане на инвестиции е свързано и със засилването на дейностите по чл.11 от ЗНИ, който се отнася до функциите на областните управители и кметовете на общините, смята Стамен Янев. Това преди всичко се отнася до тясното сътрудничество между БАИ и местната администрация с цел успешно подпомагане и реализация на потенциалните инвестици. Необходимо е провеждането на съвместни регулярни срещи между агенцията и общините за подобряване обслужването на инвеститорите, създаване на общински инвестиционен каталог, съдържащ актуални инвестиционни проекти и организиране на инвестиционни форуми с регионален характер. Всичко това ще даде възможност на общините да презентират своя потенциал и да се срещнат с представители на бизнеса, които са заинтересовани и готови да дойдат при тях, допълни Стамен Янев.


Тагове: БАИ, проекти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg