EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бази данни за обучение чрез работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бази данни за обучение чрез работа

mail16:04 | 08.02.2019прегледи 802 коментарикоментари 0


Министерството на икономиката изготвя Наредба за създаване и поддържане на информационна база данни на работодателите, които отговарят на изискванията за осъществяване на обучение чрез работа. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на кръгла маса на тема "Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства", организирана от "Национална компания индустриални зони" ЕАД /НКИЗ/, съобщи Министерството на икономиката.

Целта на форума е да се обсъдят мерки за подобряване на взаимодействието между бизнеса и образователните институции в подкрепа на процеса по осигуряване на необходимите на инвеститорите кадри.

Икономическият заместник-министър е уточнила, че с Наредбата ще се определят условията и реда за включване на предприятие в информационната база данни и обстоятелствата, които подлежат на вписване. "Включването на работодатели в информационната база данни ще бъде доброволно и няма да се изисква държавна такса от страна на работодателите. Информационната база данни на работодателите ще е публично достъпна", е пояснила тя.

Заместник-министър Иванова е посочила, че политиката на Министерство на икономиката в процеса на въвеждане на дуалното обучение в България също е насочена към преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица. Министерството подкрепя и активното участие на бизнеса в изготвянето на учебните програми за дуално обучение, е станало известно по време на срещата.

Иванова е изтъкнала, че Министерството на икономиката съвместно с МОН и МТСП е изпълнило успешно проект - "Домино" за "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система". Проектът е завършил през 2018 г., в него са се включили над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия.

Лилия Иванова е посочила още, че за последните 10 години от създаването си в НКИЗ има реални инвестиции за над 550 млн. лава и близо 2500 работни места, а в момента текат интензивни преговори с още близо 20 потенциални инвеститори, за инвестиционни проекти за над 160 млн. лева и разкриване на повече от 1000 нови работни места.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144