EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бавят фирмени плащания до месец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бавят фирмени плащания до месец

mail14:45 | 05.09.2012прегледи 1292 коментарикоментари 0


Правителството предложи промени в Търговския закон, с които се въвеждат изискванията на Директива 2011/7/ЕС за борбата със забавяне на плащането по търговски сделки, съобщиха от
пресцентъра на МС. Забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на дружествата, особено на малките и на средните предприятия, и могат да бъдат причина за фалити на жизнеспособни предприятия.
Правителството предложи в Търговския закон да бъде въведен 30-дневен срок за извършване на плащането. Той ще тече от деня на получаване на фактурата или стоката/услугата, освен ако страните не са договорили друго. За органите на държавната власт, дипломатическите и консулските ни представителства и публичноправните организации не се допуска договорената отсрочкана плащането да надхвърля 60 дни. Максимален двумесечен срок за извършване на плащанията по сделки ще има и за лечебните заведения.
Във връзка с необходимостта от справедливо обезщетение за разноските по събиране на вземането вследствие на забавено плащане се предлага наред с възможността да търси разноски и обезщетение съобразно общите правила, кредиторът да има право на фиксирана сума в размер от 80 лева. Целта е да се спести доказването на разноски, свързани със събиране на вземането.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg