EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЯГ даде лиценз на американците за свежо ЯГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЯГ даде лиценз на американците за свежо ЯГ

mail13:10 | 25.01.2024прегледи 489 коментарикоментари 0


Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво, съобщиха от АЯР.

Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране, се посочва още в съобщението.

Припомняме, че това гориво е произведено от американската "Уестингхаус"  (Westinghouse). В края на ноември 2023 г. АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за ползване на горивото от "Уестингхаус" за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тогава председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че март (бел. ред. тази година) трябва да бъде завършена документалната процедура. Той напомни, че АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво.

В края на 2022 година АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на "Уестингхаус", като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg