EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Афганистан ще плаща с рубли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Афганистан ще плаща с рубли

mail17:35 | 30.09.2022прегледи 791 коментарикоментари 0


Талибаните подписаха временно споразумение с Русия за ежегодни доставки на бензин, дизелово гориво и пшеница за Афганистан, съобщи ДПА.

Ахундзада Абдул Салам Джавад, говорител на министерството на промишлеността и търговията, заяви пред ДПА, че споразумението включва годишно закупуване на 1 млн. тона бензин, 1 млн. тона дизелово гориво, половин милион тона газ за готвене и 2 млн. тона пшеница.

Говорителят заяви, че се очаква вносът да "започне скоро". Талибаните твърдят, че ще плащат на Русия в рубли.

Изпълняващият длъжността министър на промишлеността и търговията на талибаните Нуруддин Азизи, който посети Русия миналия месец, заяви, че Москва е предложила на талибаните отстъпка от средните световни цени на стоките.

Москва все още не е коментирала споразумението. Ако то бъде потвърдено, това ще бъде първата голяма международна търговска сделка за талибаните след връщането им на власт миналата година.

Разкъсваната от войни държава с приблизително 40 млн. души население, която е изключително зависима от даренията на международната общност, страда от безпрецедентно нарастване на бедността.

Афганистан остава изолиран от Запада поради драконовската политика на талибаните спрямо жените, проблемите с правата на човека и отказа им да сформират представително правителство.

Афганистан е откъснат и от световната банкова система. Нито една държава, включително Русия, не е признала твърдолинейния режим. Въпреки това Русия е сред малкото държави, които са запазили посолството си в Кабул отворено.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974