EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атомстройекспорт с оферта за турска АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атомстройекспорт с оферта за турска АЕЦ

mail16:38 | 29.07.2009прегледи 633 коментарикоментари 0


aec1_lТурското министерство на енергетиката и природните ресурси планира да завърши разглеждането на руската оферта за строеж на АЕЦ в град Мерсин в рамките на един месец, предаде ИТАР-ТАСС.
Турският вестник "Йени шафак" съобщи днес, че този срок е бил определен от министъра на енергетиката Танер Йълдъз, който по-рано бе казал, че неговото министерство в момента прави щателен анализ на офертата, дадена в рамките на обявения търг.
Позовавайки се на представители на министерството, вестникът отбелязва, че офертата се разглежда комплексно по технико-икономически показатели, по технологични аспекти и по отношение на цените, които се сравняват със световната практика на строителство и експлоатация на АЕЦ. Всички тези критерии могат да окажат влияние върху турския съвет на министрите, който взема окончателното решение по този търг.
Консорциумът от руските фирми Атомстройекспорт /спечелила конкурса за АЕЦ Белене/ и Интер РАО ЕЕС и турската фирма Парк текник се оказа единственият участник в обявения през пролетта търг за строителство на АЕЦ. Очакваше се заявката да постъпи за разглеждане от съвета на министрите още през април, но анализът на руската оферта се
проточи.
Търгът бе обявен за строителство на четири блока с обща мощност 4 гигавата в средиземноморския град Мерсин на базата на проекта АЕЦ-2006. Предвижда се строителството да завърши до 2012 г. и в него да бъдат инвестирани 7-8 милиарда долара.
Представители на министерството на енергетиката отбелязаха, че формално търгът е бил обявен не за строителство на атомна централа, а за покупка на електроенергия. Тъй като обаче се явил само един кандидат, основен проблем е станала цената за киловат електроенергия.
"Йени шафак" пише, че първоначално руско-турският консорциум предложил 21 щатски цента за киловат, а след преговори цифрата намаляла до 15 цента, което все още си остава крайно завишена цена в сравнение с общоприетата световна практика за продажба на киловат електроенергия за 2 до 7 цента.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212