EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Атинските таксита мамят туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атинските таксита мамят туристи

mail16:05 | 31.08.2017прегледи 10788 коментарикоментари 0


Излизайки от международното летище в Атина, холандската двойка се вълнува от посещението на гръцките острови след няколко дни в града. Вместо да отидат до станцията на метрото, те решават да използват такси. Добре дошли, добре дошли! – таксиметровият шофьор ги поздравява с удоволствие. – О, здравей – отговарят усмихнато холандците. – Това ли е първият ви път в Гърция? – пита ги шофьорът, докато тръгват. – Да, така е – отговарят, без да осъзнават, че са се самоубили.
„Първият въпрос, който таксиметровите шофьори задават от чуждестранните клиенти, е дали са пътували в Гърция преди това. Ако отговорът е „не“, жална им майка“, казва таксиметров шофьор с 30-годишен опит в улиците на Атина. По очевидни причини той поиска името му да не бъде публикувано, съобщават гръцките електронни медии.
„Клиентите, които идват от летището, виждат знака, информиращ посетителите, че фиксираната тарифа до центъра на Атина е 38 евро. Но шофьорът ще започне разговор, за да спечели доверието, а след това ще каже нещо за трафик по магистралата „Атики одос“ и ще трябва да тръгне по друг маршрут – казва ветеранът.
„Най-популярният начин за измама е с включен апарат за изминато разстояние и лъжата, че всяка община има своя тарифа за преминаване и други подобни неща.“ Така, вместо обещаните от табелата 38 евро, вие плащате 100 евро.
Някои от колегите му, които работят по летищния маршрут, не чакат на стоянката, но се промъкват в залата за пристигащи, като се преструват, че търсят определен клиент. След като разкажат историята си на пазачите, те са свободни да ловят риба.
В пристанище Пирея фиксираната цена до центъра на Атина е 25 евро през деня. Въпреки че винаги има много таксита, които чакат клиенти, гърците често не успяват да се качат. Шофьорите естествено предпочитат туристите. „Те могат да поискат 80 или 100 евро“, каза опитният таксиметров шофьор.
Препоръчвам на всички мои клиенти да резервират такси в аванс, така че шофьорът да ги чака, когато пристигнат, вместо да отидат на пиацата“, заяви собственикът на туристическа агенция, която е изслушал много оплаквания относно измамите. „Разумните ще попитат колко ще струва пътуването преди да влязат и ще решат дали да влязат или не, в зависимост от отговора.
Туристическият агент наскоро разказа опит от първа ръка. – Бях в Монастираки и отидох да взема такси. Приближих се към първия, но бакшишите отпред ме спряха и ме изпратиха до едно от такситата на гърба на опашката. Шофьорът, който ме заведе, каза, че първите по ред очакват чужденците да платят от 70 до 100 евро. Скандално е, че такова нещо може да се случи на открито. Удивителното е, че дори и наличието на полиция не дава резултати, съобщава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.
Друго място, където са съобщени такива практики, е пиацата, обслужваща Акропола, пред ресторант Dionysos. – Никой няма да те вземе, ако си грък. Започвам да говоря английски, и чак като се кача, казвам че съм грък“, казва туристическият агент.
Очевидно само малка част от таксиметровите шофьори се занимават с подобни дейности, но безнаказаността, с която се радват, поражда огромно негативно отношение върху цялата професия. „Всеки път, когато оставям клиенти в Акропола, аз ги предупреждавам да не плащат повече от 12 евро за връщане“, казва източникът.
Президентът на асоциацията на шофьорите на таксита в Атина Таймиос Лимберопулос отрече, че има таксиметрови шофьори на летището, които мамят чуждестранните посетители, заявявайки, че те се наблюдават от КАТ и камери за видеонаблюдение. По въпроса за Монастираки неговият аргумент беше, че шофьорите, които избягват клиенти, са банда албанци, които са създали свой собствен незаконен кръг- „ограбват хора и контролират бизнеса със собствени правила“.
По време на полицейска проверка в гаража на междуградските автобуси на KTEL преди седмици полицията арестува 13 таксиметрови шофьора, хванати на място да манипулират своите измервателни уреди.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098