EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АСЕ прекратява работа в АЕЦ "Белене", почти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АСЕ прекратява работа в АЕЦ "Белене", почти

mail12:00 | 22.03.2012прегледи 593 коментарикоментари 0


Руската компания Атомстройекспорт планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта. Това заяви говорителката на Атомстройекспорт Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева. Според говорителката Атомстройекспорт засега "изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция". Цилева подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина Атомстройекспорт намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене", допълни говорителката. По-рано днес шефът на руската ядрена корпорация Росатом (в която влиза Атомстгройекспорт) Сергей Кириенко заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ Белене, но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.
"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко. "Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на АЕЦ, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той. "Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва. Ръководителят на Росатом призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати"", добави той. Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ Белене, за нас това няма да бъде голям проблем: миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.
Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение". "Защото честно казано до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той. "В известен смисъл сме готови на всяка решение", заключи ръководителят на Росатом.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg