EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Артисти защитават Витоша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Артисти защитават Витоша

mail15:40 | 28.02.2012прегледи 462 коментарикоментари 0


Актьори, музиканти и писатели се включиха в кампанията за за промените в Закона за горите и бъдещето на Витоша. Актьорите Валери Йорданов, Филип Аврамов, Луиза Григорова и Силвия Петкова, музикантите Стоян Янкулов – Стунджи и Димитър Кърнев, писателят Калин Терзийски и ТВ водещата Ива Дойчинова говорят за българските гори и Природен парк Витоша в кратки клипчета, заснети от доброволци от НАТФИЗ.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите. Ако те се приемат:
• ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове
• ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения
• най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които са само 5% от територията на страната.
• ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на едни и същи бизнесмени.
В същото време в Министерски съвет вече се обсъжда доклад за изключването на 12% от териториите на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Национален парк Пирин”, за да се обособят нови зони за ски. Предложението на управляващите на практика представлява ясна заявка за включването на Пирин в списъка на застрашените обекти на световното природно наследство, тъй като нарушава всички решения на световната организация от последните четири години. България вече обеща да не допуска ново строителство на ски съоръжения и разширяване на туристическите зони в Национален парк Пирин, което би довело до ново съществено увреждане след изграждането на ски зона Банско.
Приемането на това предложение на правителството под натиска на строителния бизнес би поставило държавата в грандиозен дипломатически скандал. Самият председател на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще трябва да обяснява защо собствената й държава с лека ръка допуска обект на ЮНЕСКО да попадне в списъка на застрашените обекти на световното наследство. „Държавата иска да вкара таратора в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, а в същото време изважда 12% от Национален парк Пирин”, предупреждават природозащитниците.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037