EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аржентина: Кризата с горивата се задълбочава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аржентина: Кризата с горивата се задълбочава

mail18:09 | 02.11.2023прегледи 881 коментарикоментари 0


Кризата с горивата в Аржентина се задълбочи днес, след като бензиностанциите около Буенос Айрес останаха без бензин и се образуваха дълги опашки, предаде Ройтерс. Междувременно правителството обяви, че може да спре износа, за да гарантира доставките за вътрешня пазар, а служителите от петролния сектор заплашиха със стачка.

Южноамериканската страна, която е водещ производител на шистов газ и петрол, изпитва недостиг на бензин и дизел от края на миналата седмица заради проблеми с местните рафинерии и липсата на валута, което забавя вноса.

Кризата подкопава доверието в правителството преди втория тур на президентските избори идния месец между министъра на икономиката Серхио Маса, който е смятан за фаворит, и радикалния либертарианец Хавиер Милей. 

"Проблемът не е в липсата на суров петрол, а в това, че рафинериите в страната нямат достатъчно преработвателен капацитет", каза източник от сектора, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

"Освен това са необходими долари, за да се плаща за вноса, а централната банка ги няма. Дори когато има внос рафинериите търпят загуби, продавайки под цената, на която купуват", добави източникът.

Аржентинското правителство е фиксирало цена за петрола в страната от 56 долара за барел, която е далеч от международната цена, варираща около 86 долара, в опит да овладее поне частично инфлацията от около 140 на сто. 

Икономическият министър Серхио Маса каза през уикенда на петролните компании, че трябва да разрешат кризата с местните доставки до вторник (31 октомври) или правителството ще спре износа на суров петрол от голямото шистово находище "Вака муерта"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg