EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аржентина - обект за евтино пазаруване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аржентина - обект за евтино пазаруване

mail08:35 | 17.07.2023прегледи 853 коментарикоментари 0


Много уругвайци преминават границата с Аржентина, за да си напазаруват евтини храни и горива в засегнатата от икономическа криза съседна държава. Тази тенденцията обаче потапя в криза уругвайските предприятия, които са в близост до границата с Аржентина, пише Ройтерс.

Мениджър на уругвайски супермаркет, Ноелия Ромеро разказа, че продажбите спадат бързо, тъй като нейните клиенти все повече предпочитат да извършат еднодневни пътувания до Аржентина в търсене на изгодни покупки.

"Бяхме силно засегнати по отношение на хранителните стоки и почистващите препарати", коментира ситуацията Ромеро. Тя работи в град Фрай Бентос, който река Уругвай разделя от аржентинския град Гуалегуайчу, и до който се стига лесно по мост. 

Аржентина е изправена пред инфлация, достигаща над 100 процента, както и пред слаба местна валута, която загуби около една четвърт от стойността си спрямо щатския долара тази година въпреки строгия капиталов контрол, въведен в опит да се забави обезценяването.

В Уругвай годишната инфлация е 6 процента, а местната валута като цяло поскъпна спрямо долара. 

Тази продължаваща икономическа криза създава главоболия за градовете на Боливия, Чили и Уругвай, разположени край границата с Аржентина, които не са в състояние да се конкурират с аржентинските цени.

"В Уругвай горивото струва 70 песо (1,58 щ. долара) за литър, а тук в Аржентина плащаме 20 песо (0,53 щ. долара), така че е много по-добре за нас", каза Робърт де Лима, който е пътувал по-малко от 45 километра от Уругвай до Гуалегуайчу.

Високи нива на безработица и фалити бяха отчетени в пограничните градове, което принуди правителството на Уругвай през май да въведе икономически мерки в защита на търговците. Те включваха някои освобождавания от данъци и отстъпки за бензин и лекарства.

Президентът на Уругвай Луис Лакале Поу призна, че има проблем с цените в Аржентина. Регионалните власти са отправили молба към уругвайското правителство да въведе временна такса върху вноса на чуждестранни стоки, пренасяни през границата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg