EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Арест на директор на Huawei

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арест на директор на Huawei

mail11:31 | 07.12.2018прегледи 879 коментарикоментари 0


Финансовата директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.

Новината бе съобщена от канадския в. "Глоуб енд мейл" и потвърдена от министерството на правосъдието.

Мън Ванчжоу била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За утре е насрочено съдебно заседание за евентуалното пускане на китайката под гаранция.

Освен финансова директорка на Хуавей, Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.

Посолството на Китай в Канада осъди решително ареста на Мън и поиска тя да бъде освободена незабавно.

От Хуавей заявиха в комюнике, цитирано от Франс прес, че не са знаели за предполагаемите незаконни дейности на финансовата им директорка. Китайската компания изрази увереност, че канадската и на американската съдебна система ще стигнат до справедливо решение по случая.

Властите в САЩ разследват Хуавей поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, казаха източници на Ройтерс през април.

Арестът може да скара Вашингтон и Пекин, броени дни след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин договориха на среща в Аржентина стъпки за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света. Фондовите пазари в САЩ и Азия реагираха на новината с понижения на котировките, на фона на опасенията от по-нататъшно изостряне на напрежението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg