EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Арабски инвестиции в българското земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арабски инвестиции в българското земеделие

mail18:45 | 23.11.2010прегледи 1324 коментарикоментари 0


Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия проявяват интерес към инвестиции в българското земеделие. Това обяви министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след проведени срещи в Абу Даби с неговия колега - министъра на Саудитска Арабия Фахд ибн Абдул Рахман Балганейм и министъра на околната среда и водите на ОАЕ д-р Рашид Ахмед бен Фахд. Двете арабски страни проявяват интерес към инвестиции в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството, гласи информация от пресслужбата на земеделското министерство.
ОАЕ и Саудитска Арабия са готови да финансират различни проекти в България, тъй като имат недостиг на храни и са големи вносители, обясни Найденов. Той е поканил министъра на Саудитска Арабия да посети България и да се запознае на място с възможностите за инвестиции в българското земеделие.
Найденов е единственият министър от Европейския съюз, който участва в министерската конференция по въпросите на пълноценното хранене в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив - Форум по прехраната в Абу Даби, ОАЕ. В него участва и генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие Жак Диуф.
На срещата между Диуф и Найденов бе обсъдено засилването на ролята на България в производството и износа на земеделска продукция и храни. Участниците във форума разгледаха заедно изложението, което съпътства конференцията.
Визитата на Найденов продължава утре в Катар, където е по покана на министъра на околната среда и водите Абдула бин Мубарк бин Абуд Алмудади. Двамата министри ще проведат работна среща, на която се очаква да се обсъди разширяването на българо-катарското сътрудничество в областта на земеделието и по специално в зърнопроизводството, маслодайните култури, преработката на слънчоглед, месното животновъдство, месопреработката на овче и говеждо месо.
Възможностите за сътрудничество в областта на безопасността на храните, както и в областта на ветеринарната медицина и растителната защита са другите теми, по които двамата министри ще разговарят. Друг важен момент за разширяване на българо-катарското сътрудничество е обсъждане на разширяването на търговския стокообмен със селскостопански стоки между
България и Катар. Представителите на бизнес делегацията водена от министъра ще се срещнат с катарските си партньори с цел постигане на конкретни договорености.
В петък Найденов ще се срещне и с председателя на Държавната агенция по земеделие и рибни ресурси на Кувейт Джасим ал Бадер.
Очаква се да бъдат обсъдени въпросите, свързани с активизирането на двустранното сътрудничество между България и Кувейт.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg