EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Арабаджиеви арестувани в Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арабаджиеви арестувани в Испания

mail06:25 | 08.03.2019прегледи 705 коментарикоментари 0


Издирваните от август миналата година Ветко и Маринела Арабаджиеви са установени от испанските власти в 08.45 часа сутринта в четвъртък в жилище, което се ползва от български гражданин, намиращо се в Кабрера де Мар в близост до Барселона. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че жилището, в което са установени семейство Арабаджиеви, се е използвало от българския гражданин Георги Семерджиев, за който е имало искане за арест от швейцарските власти.

„Прокуратурата беше уведомена, че испанските власти в изпълнение на българската европейска заповед за разследване са предприели действия. Два екипа са влезли в този имот на две различни основания. Едното е искане за задържане на българския гражданин Семерджиев от швейцарските власти. Вторият екип е предприел действията, поискани от българската прокуратура по претърсване на имота. На практика с влизането на екипите в този имот са установени на място лицата, които ние издирваме с европейска заповед за арест, тя е била задействана и лицата са задържани“, обясни още прокурор Арнаудова.

По думите й Ветко и Маринела Арабаджиеви могат да бъдат предадени на българските власти за около половин месец, ако изразят такова желание пред испанките органи на реда.

 „От тук насетне предстои българската прокуратура да извърши превод на европейската заповед за арест на испански език, представянето ѝ пред съответния испански съд и решението на испанския съд дали ще разреши предаването на лицата. Ако се разреши това предаване, при навлизането им на територията на България, ще бъдат задържани за 72 часа и ще се поиска от съда взимане на най-тежката мярка „задържане под стража“, обясни Арнаудова. „Всичко зависи от испанските съдебни власти. Нека ги оставим да си изпълнят процедурата и тогава ще можем да говорим“, допълни Арнаудова.

По думите ѝ европейската заповед за арест е издадена в резултат на събрани доказателства, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в имот на Георги Семерджиев. Прокурор Арнаудова уточни, че Семерджиев не е издирван от българските власти, а от швейцарските и не би могла да даде подробности около този случай. „Повече информация към този момент не можем да предоставим, защото продължават действията по претърсване“, посочи тя, като допълни и, че на този етап няма информация и дали семейство Арабаджиеви са се укривали в Барселона през цялото време на издирването им.
 

Ветко и Маринела Арабаджиеви са издирвани с европейска заповед за арест от края на август миналата година. През декември снимките на издирваните бяха публикувани в общия сайт на Интерпол. До преди това снимките им бяха достъпни само за служители на Интерпол. На двамата задочно са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари.
При специализирана операция на 31 август 2018 г. в офиси и хотели на семейство Арабаджиеви в София и Пловдив бяха задържани 10 лица във връзка с разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Впоследствие имуществото на Арабаджиеви беше запорирано от НАП. Зам. главният прокурор Иван Гешев тогава коментира, че нанесената от сем. Арабаджиеви щета върху държавата е в размер на около 9 млн. лв. При акцията бяха иззети над 10 млн. лева в брой и автопарк за 5-10 млн. лева. Впоследствие обвинения бяха повдигнати на шест души, сред които и на син на семейство Арабаджиеви – Вълчо. Към момента Вълчо Арабаджиев е в ареста по обвинения за участие в престъпна група за пране на пари, ръководен от родителите му. Съдът остави за постоянно в ареста двете служителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова, които също са обвинени за участие в групата.
През януари т.г. Апелативният съд в Пловдив отмени окончателно наложените от НАП запори на сметки и имоти на Ветко и Маринела Арабаджиеви на стойност 16 млн. лв. с мотива, че имотите и сметките са били запорирани като обезпечение на задължения, които обаче са значително по-малки и възлизат на малко над 640 000 лв.
 

източник: агенция Фокус, снимка: FB


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg