EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АПИ представи правила за снегопочистване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ представи правила за снегопочистване

mail12:38 | 24.11.2015прегледи 1080 коментарикоментари 0


На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – www.api.bg, в секциите „Поддържане на пътната мрежа“ и в „Карти“ са публикувани карти на всички области в страната, в които са посочени сроковете за почистване на републиканската мрежа при снеговалеж и допустимата снежна покривка на платното, съгласно нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г.
В ниво „А“ за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.
В ниво „Б“ са пътищата с движение между 2 000 и 4 000 МПС на ден, във „В“ – между 500 и 2000 МПС на ден, а в „Г“ по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см, за ниво „Б“ – 5 см, за ниво „В“ – 7 см, за ниво „Г“ – 10 см.
Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.
След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво „А“ пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали – сол, пясък и т. н.
Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg