EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ внедри умни знаци & системи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ внедри умни знаци & системи

mail09:02 | 28.10.2015прегледи 1224 коментарикоментари 0


Агенция „Пътна инфраструктура“ успешно завършва иновативен проект, финансиран по ОП „Техническа помощ“ 2007-2013 г. Той включва доставка, монтаж и внедряване на система за автоматизирано събиране на данни за трафика по автомобилните пътища от I-ви и II-ри клас в България, разработване и въвеждане на интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време – LIMA, и монтиране на пътни знаци с възможност за дистанционно изменение (Varible Message Signs).

Проектът „Подготовка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изпълнение на пътни проекти през програмен период 2014-2020 г. чрез подобряване на ефективността при събирането и обработката на данни за трафика по РПМ“ е финансиран по ОП „Техническа помощ” чрез Европейския фонд за регионално развитие. Неговата обща стойност е 5 837 134 лв. Проектът е от три части, а срокът за тяхното завършване е 30 октомври т. г.

Монтирани са предвидените 100 автоматични преброителни пункта и 6 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия по пътната мрежа. Това е първият компонент от проекта. С изграждането на системата значително ще се разшири обхватът за автоматизирано събиране на данни от републиканските пътища. Ще се повиши ефективността при анализа на пътния трафик, получаването на актуална информация за пътната обстановка в реално време и следенето на метеорологичната обстановка. Новата система обединява информацията от останалите системи за автоматизирано събиране на данни за трафика по автомагистралите и пътищата II-ри и III-ти клас. Това дава възможност автоматично да се следи движението на транспортния поток от една точка към всички направления по републиканската пътна мрежа.

Метеорологичните станции са разположени на места с променливи атмосферни условия като прохода Шипка на път I-5 Габрово – Казанлък, прохода Предела на път II-19 Симитли – Разлог, прохода Петрохан на път II-81 Берковица – Костинброд, Прохода на Републиката на път II-55 Гурково – Дебелец, на път I-5 Русе – Бяла и на път II-84 Велинград – Септември.

Изпълнител е ДЗЗД „Сдружение Контракс Инфра“. Стойността на договора е 4 186 561,20 лв. с ДДС.

Вторият компонент от проекта е разработването и въвеждането на интелигентната информационна система – LIMA. Чрез безплатното мобилно приложение LIMA в реално време се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. Иновативният софтуерен продукт е достъпен за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone както и за персоналните и преносимите компютри на интернет адрес lima.api.bg. От пускането на приложението на 30 септември досега LIMA е изтеглено от над 63 000 потребители на мобилни телефони. За по-малко от месец са регистрирани 1 200 000 посещения в публичната част на системата като ежедневно страницата се посещава от хиляди потребители в реално време. В приложението са въведени над 400 организации на движението по републиканските пътища и са обработени над 500 сигнали на потребители. В началото на октомври LIMA e обявено за приложение на седмицата от няколко технологични издания, като в рамките на официалния Appstore e на първо място в безплатните приложения у нас.

С мобилното приложение за първи път чрез интерактивна карта се предоставя информация за актуалната обстановка по републиканските пътища и потребителският интерес към платформата показва ползата на софтуера. Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения – дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути и т. н. Стойността на проекта е 901 680 лв. с ДДС. Разработчик на софтуерния продукт  е „Декарт“ ООД.

По участъци от пътища от I-ви и II-ри клас са монтирани и първите у нас 20 знака с възможност за дистанционно изменение (Variable Message Signs). Това е третият компонент от проекта.

Монтирани са на участъци с динамични пътни условия, каквито се наблюдават например в планинските проходи.

Знаците са по направленията: път I-1 Видин – Монтана, път I-1 Мездра – Ботевград, път I-1 Симитли – Струмяни, път I-2 Русе – Разград, път I-3 Златна Панега – Плевен, път I-4 Коритна – Севлиево, път I-5 Русе – Бяла, път I-5 Габрово – Шипка, път I-1/I-6/ София – Перник, път I-7 Шумен – Велики Преслав, път I-8 Божурище – Калотина, път I-9 Варна – Бяла,  път II-16 Нови Искър – Своге, път II-19 Симитли – Банско, път II-86 Асеновград – Смолян, път II-18 Софийски околовръстен път и т.н. 15 от знаците вече са в експлоатация, а останалите 5 ще бъдат включени до края на седмицата.

Системата ще осигури бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничение, алтернативните маршрути, ще предоставя важна информация на шофьорите в реално време при бедствия, аварии и други непредвидени обстоятелства чрез прилагане на съвременни комуникационно-информационни технологии. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак.

Изпълнител е „Системни комуникации“ ЕООД. Стойността на договора е 631 200 лв. с ДДС.


Тагове: АПИ, пътни знаци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg