EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АПИ без пари за зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АПИ без пари за зимата

mail12:50 | 29.10.2014прегледи 774 коментарикоментари 0


Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ не разполага с финансов ресурс за зимно поддържане. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в парламента при изслушването си относно готовността за зимния сезон за поддържане и почистване на пътищата. По думите на Захариева основна причина за недостига на средства е това, че в бюджета за 2014 г. заложените средства за зимно поддържане са 50 процента от събраните винетни такси. Това било в разрез със Закона за пътищата, където е посочено, че всички средства от такси трябва да отиват за поддържане на националната пътна мрежа. Отделно от това за 2014 г. бюджетът на АПИ е намален с 47.5 млн. лв., отбеляза Захариева. Тя допълни, че към края на юли са изразходвани 88 процента от бюджета на Агенцията. "Най-големият проблем за подготовката за зимния сезон е липсата на финансови средства от бюджета на АПИ. Такива средства са предвидени в проекта за актуализация на бюджета за тази година в размер на 15 млн.лв.", каза вицепремиерът. Екатерина Захариева заяви, че се обмисля прекратяване на договора на фирма в Перник, която не е излязла да почиства при снеговалежа през миналата седмица. По повод затрудненията в придвижването след първия сняг, вицепремиерът отбеляза, че най-големият проблем се е оказал не снегът, а падналите дървета и клони. Тя добави, че ще бъдат санкционирани всички фирми, които не са изпълнили своите задължения. Относно липсата на финансов ресурс за подготовка на пътищата за зимата, Eкатерина Захариева каза, че през април и май са възложени дейности за почистване на храсти и растителност по пътното платно за 10 млн. лева. Тя посочи, че са почистени предимно планински и ненатоварени пътища и не е извършено никакво почистване по магистралите.

Междувременно, правителството прие решение, с което позволява повече разходи за МРР.

Правителството одобри увеличаване на утвърдените със Закона за държавния бюджет максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие през 2014 г. Увеличението е от 154,263 млн. лв. на 185,845 млн. лв. и е свързано с необходимостта от поемането на ангажименти по проекти за основен ремонт и ново строителство и договори за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа от Агенция „Пътна инфраструктура“. По-голямата част от договорите, по които АПИ е страна, са с дълъг срок на изпълнение предвид спецификата на дейността, като изпълнението се извършва в рамките на утвърдените разходи по бюджета на агенцията за съответната година. Промяната не оказва пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

От 96,083 млн. лв. на 108,014 млн. лв. се увеличава лимитът на средствата, които АПИ може да усвоява като външно финансиране за разплащания съгласно договора между България и Европейската инвестиционна банка за финансиране по Проект „Транзитни пътища V“ през 2014 г. Промяната е необходима за разплащания в рамките на утвърдените за Агенцията лимити за разходи от външно финансиране. Тя не води до увеличаване размера на заемния договор с банката. Предвижда се новият финансов транш по специалната валутна сметка на АПИ да стане през месец ноември тази година.

Правителството одобри и вътрешни компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики и бюджетни програми по бюджета на Министерството на инвестиционното проектиране за 2014 г. Поради отпадане на необходимостта от извършване на определени утвърдени разходи, се намаляват средствата по Бюджетна програма 1 „Инвестиционно проектиране, устройствено планиране, финансиране и контрол“ и Бюджетна програма 3 „Геодезия, картография и кадастър“. Увеличават се утвърдените разходи по Бюджетна програма 2 „Нормативно регулиране и контрол на инвестиционния процес в строителството“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4208