EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Апетитът към рискови активи в Източна Европа се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Апетитът към рискови активи в Източна Европа се възстановява

mail11:59 | 27.10.2009прегледи 367 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
Капиталовите пазари се завръщат към предкризисното си състояние и вече оставят в миналото всички следи от паниката при фалита на Lehman. Апетитът към рискови активи нараства, което в средносрочен план ще означава и увеличение на чуждестранния интерес към българския пазар. Малко компании в SOFIX предоставят възможности за покупки от големи фондове, като при текущата ликвидност това е почти невъзможно. Преди отчетохме все по-доброто представяне на малките компании по пазарна капитализация през септември. Това се дължи на намалението на покупките от чуждестранните инвеститори, но и на активизирането на индивидуалните инвеститори от България, които по-лесно могат да повлияят на цените на компании като Топливо, Оргахим, Неохим и много други.
Както нееднократно е ставало дума, включително и в началото на тази седмица, корелацията на българския пазар с останалите борси в Източна Европа е значителна, независимо от приликите и разликите за всяка страна.
За хедж фондовете България е една малка част от портфейлите им, но тяхната политика е при увеличение или намаление на активите да не променят съществено този процент. Това означава, че още дълго време SOFIX ще поддържа висока корелация със страните от Източна Европа, а всички заедно ще са зависими от състоянието на борсите в САЩ и Западна Европа.
Показателни за апетита към риск са CDS-спредовете на различни активи. Стойността им се връща към нивата от първата половина на 2008 г. Поради това може да очакваме, че и коефициентите на оценка на акциите ще се задържат около средните за дългосрочен период в САЩ след публикуването на отчетите и за четвъртото тримесечие на 2009 г. У нас връщането към високите коефициенти ще е постепенно, защото компаниите няма да покажат толкова рязко излизане на печалба. Дружества като Монбат, Каолин и Енемона, които имат печалби от оперативна дейност, ще се търгуват в диапазон на Р/Е между 15-20, но съотношенията P/S за целият пазар ще са доста под средното за периода 2006-2008 г.
Разликата в представянето на пазарите в различните страни се дължи на качеството на емитентите, ликвидността, развитието на пенсионната система и популярността на инвестициите във взаимни фондове. В това отношение БФБ изостава, което се усеща в по-големия спад на SOFIX от върха през октомври спрямо борсите в региона. И тази разлика ще се запази, но водещите български акции ще продължат да привличат интерес от чуждестранните инвеститори, когато капиталите са насочени към региона. Индикатор за инвестициите в Източна Европа са борсово-търгуваните фондове. Най-голям е SPDR S&P Emerging Europe. Цената му се покачи със 150% от дъното през февруари. Той няма инвестиции в България, но е показателен за интереса към региона.
Изводите от изложените данни са следните:
Апетитът към риск на инвеститорите се завръща и това има отражение върху пазарите в Източна Европа.
От началото на годината е поставено начало на нов тренд във възходяща посока, при който има и нарастване на капиталовите потоци.
При спад на глобалните пазари ще се наблюдават по-силни загуби в региона.
Корелацията на България с регионалните пазари ще се запази, като изоставането на БФБ се дължи на вътрешни фактори и е много вероятно SOFIX да остане с по-големи загуби спрямо върха от октомври 2007.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg