EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Апелативен съд потвърди запор за Пропокиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Апелативен съд потвърди запор за Пропокиев

mail14:30 | 31.01.2018прегледи 11022 коментарикоментари 0


Бургаският апелативен съд е потвърдил обезпечение на бъдещи искове за отнемане на незаконно придобито имущество за почти 200 000 млн. лв., собственост на Иво Прокопиев, съпругата му и няколко юридически лица, съобщава 24 часа он лайн, като се позовава на съобщение на съда.

Сред имуществото е имот в Созопол, банкови сметки, дружествени дялове и акции.

Бургаският апелативен съд е потвърдил обезпечение на бъдещи искове за отнемане на незаконно придобито имущество за почти 200 000 млн. лв., собственост на Иво Прокопиев, съпругата му и няколко юридически лица.

Обезпечението е по по искане на Комисията за отнемане на незоконно придобито имущество (КОНПИ). Делото пред Апелативен съд Бургас бе образувано по частната жалба на Прокопиев, в която се настоява искането за налагането на обезпечителни мерки, посочени от КОНПИ, да бъде отхвърлено като неоснователно.

Ето и съобщението на съда:

Състав на Апелативен съд – Бургас остави в сила определение на ОС – Бургас, с което е уважено искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), като е допуснато обезпечение на бъдещите й искове с обща цена 199 051 065,19 лв., срещу пет правни субекта, обжалвали налагането на мерките: „възбрана“ върху недвижим имот, собственост на физически лица, в гр. С. и „запори“ върху банкови сметки, дружествени дялове и акции на посочените в искането за обезпечение бъдещи ответници.

Делото е образувано пред Апелативен съд – Бургас по частната жалба на пълномощника на ответниците по молбата за обезпечение на бъдещите искове : И.П. и Г.П и юридическите лица: „А“ АД , “С“ АД, “А“ ЕАД, „Л“ АД,  „Л“ ЕАД,“А“ ЕООД “Б“ АД,“Л“ АД, и „С“ ЕООД. В  нея се настоява обжалваното определение да бъде отменено изцяло, т.к. е неправилно, а искането за налагането на обезпечителни мерки, посочени от КОНПИ срещу имуществото на бъдещите ответници и на трети засегнати страни, да бъде отхвърлено като неоснователно.

В постъпилия писмен отговор на КОНПИ са оспорени всички оплаквания на жалбоподателите, включително и тези, които се отнасят  към бъдещото разрешаване на спора по същество. Определението на първата инстанция се сочи за правилно.

Комисията заявява, че е започнала проверка за установяването на несъответствие в имуществото на лицето И. П. за предвидения в закона (ЗОПДНПИ/отм./) десетгодишен предишен период, по сигнал на Софийска градска прокуратура за привличането му като обвиняем за извършването на престъпление по служба. по чл.283а,т.1,вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20, ал.4, вр. ал.1 от НК. Проверката за времето от 16.01.2007г. до 16.01.2017г., по отношение на лицето, семейството му и юридически лица, за които имало данни да са контролирани от  него сочи на  несъответствие в размер на 14 191 710, 64 лв,  надхвърлящо визираната в закона сума от 250 000лв. за целия посочен период, допълват от комисията.

Според КОНПИ тези констатации напълно покриват изискването на закона за допускане на поисканото обезпечение, поради наличието на достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито и подлежи на бъдещо отнемане от Държавата.

Апелативният съд е споделил извода ОС – Бургас за налагането на поисканите обезпечителни мерки и е потвърдил обжалваното определение като правилно.

Определението е окончателно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg