EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АП съди Националната банка на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АП съди Националната банка на Гърция

mail09:10 | 11.08.2011прегледи 968 коментарикоментари 0


Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АП) ще заведе иск най-малко за 3 млн. евро срещу Националната банка на Гърция в парижкия арбитраж, съобщиха от пресцентъра, цитиран от агенция Блиц.  Причината е, че банката не е изплатила поетата от нея гаранция на "Държавната енергийна компания" (PPC), по чиято вина се провали няколко пъти конкурсът за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол".Агенцията за приватизация дори е обявила конкурс за процесуален представител за бъдещото дело. Участниците в него трябва да имат опит в арбитражни производства. Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 19 август.През 2007 г. в конкурса за продажбата на ТЕЦ "Бобов дол" участваха две компании - РРС и италианската "Енел". Гръцката компания предложи по-високата цена - 36.17 млн. евро за 51% от централата и 34.8 млн. евро за увеличение на капитала, като компанията поемаше ангажимент да плати още 34.75 млн. евро за оставащите 33%. До класиране така и не се стигна и АП прекрати процедурата, защото гръцката компания не е искала да парафира договора.

След дълго обжалване в началото на април 2008 г. петчленен състав на ВАС потвърди решението на АП за прекратяване на процедурата. Така Агенцията за приватизация е в правото да задържи депозита на компанията. Той обаче е бил под формата на банкова гаранция и така и не платен от Националната банка на Гърция.Агенцията за приватизация обяви нова процедура за продажбата на централата в началото на 2008 г. Тогава гръцката компания също прояви интерес, но се отказа. В крайна сметка ТЕЦ "Бобов дол" беше продаден на свързания с бизнесмена Христо Ковачки - консорциум "Енергия МК", срещу 100 млн. лева. Въпреки че избраният метод на продажба беше търг с явно наддаване, до такъв не се стигна. Другият участник - "Минна компания" (също свързана с Христо Ковачки), не беше приложила в тръжната документация платежно нареждане за внесена паричка гаранция от 5 млн. лева.Гърция-банките стабилни

Гърция "не е застрашена от банкрут" и банковата й система е "напълно защитена", дори да се стигне до селективен дефолт след втори спасителен заем, заяви днес гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, цитиран от Асошиейтед прес. Плановете на ЕС да отпусне на Гърция втори заем предизвикаха безпокойство, че рейтинговите агенции може да намалят рейтинга й до "селективен дефолт" - рейтинг, който се дава на страни, за които се смята, че не изпълняват задълженията си по плащането на дълга си.Някои експерти изразиха опасения, че това може да предизвика сътресение на пазарите в страната и в цяла Европа. Тежестта на дълга продължава да расте като дял от националния приход заради затъващата икономика на страната. Въпреки че тя отчете растеж през първата четвърт на годината, Гърция прекара повечето време от 2008 г. насам в рецесия и се очаква икономиката й да продължи да се свива в идните тримесечия.
Вчера агенция Фич свали рейтинга на Гърция с още три степени - от B+ до CCC (латински букви), което е едно ниво над селективен дефолт. Също вчера Международният валутен фонд /МВФ/ предупреди, че националният дълг на Гърция може да достигне 172 процента от Брутния вътрешен продукт през 2012 г., над прогнозираните от фонда през март 159 процента. В момента Гърция разчита на международен заем в размер на 110 милиарда евро от страните в еврозоната и МВФ.

 


Тагове: АП, банка, Гърция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905