EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АП: Лоши условия и корупция в болниците на Румъния и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АП: Лоши условия и корупция в болниците на Румъния и България

mail10:06 | 24.08.2010прегледи 956 коментарикоментари 1


Информационната агенция Асошиейтид прес разпространи коментар за тежкото състояние на здравеопазването в България и Румъния по повод инцидента със смъртта на новородени в румънска болница, предаде БНР.
Румънските болници бяха истински кошмар при комунизма. Но две десетилетия след свалянето на предишния режим и четири години след присъединяването си към Европейския съюз Румъния остава една от най-бедните страни в Европа - и това се отразява в плачевното състояние на болниците в тази страна, се посочва в коментара.
В съседна България, още една от бедните страни в ЕС, пациентите също често плащат за медицински консумативи и лекарства - и за преференциално отношение - в болниците. "Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции", изтъква АП.
Същевременно перспективите са мрачни.
И в Румъния, и в България лекарите гледат навън - към Великобритания, Испания или Гърция, където средните лекарски заплати са поне пет пъти по-високи.


 
Коментари
 
Красимир - 05-08-2012 г. 10:49:28

Във втора многопрофилна болница за активно лечение в София се плаща на ръка в кабинета по горно и долна ендоскопия, по 50лв,а във отделението един циганин санитар, пребърква нощните шкафчета на болните,краде де що намери, мобилни телефони, пари, цигари, краде храна, води си приятелка и приятели и те крадъд да обобщим краде шефа и санитарите! На персоналът не дават дори заплати-например -пътечни Пушачите оставят болните и се скатават

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165