EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Анулирани са автобусни екскурзии за Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анулирани са автобусни екскурзии за Великден

mail18:07 | 12.04.2021прегледи 1082 коментарикоментари 0


Организираните автобусни екскурзии във вътрешността на страната и в чужбина за Великден и майските празници ще бъдат анулирани. Това показва проверка на TravelNews сред туроператорите. Причината е в продължаването на забраната за групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина, и групови посещения на туристически обекти в страната, с излязлата вчера нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. „Само нашият бизнес ще продължи да бъде затворен и няма график за неговото отваряне“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ и управител на туроператора „Аполо“. За сравнение, държавата планира поетапното отваряне на ресторанти, молове, барове, и дори дискотеки. Автобусните линии в страната също си вървят и возят по 40-50 човека. Но ако туроператорите возим туристи е проблем за здравните власти, което няма логика, коментира Илиева. 

Според нея можеше да бъдат отпуснати мерките за вътрешния туризъм, за да могат да работят туроператорите поне в страната. Пътуванията за чужбина и в региона на Балканите трудно могат да бъдат осъществени в момента, защото повечето държави са затворени и не допускат туристи. Същевременно НАП все още не е пуснала третата фаза за подпомагането на затворените бизнеси. „Не можем повече да стоим на помощи. Искаме да работим, защото до 2-3 месеца фирмите ще фалират“, подчерта Павлина Илиева. По думите и, един туроператор трябва да има поне 30% оборот, за да се издържа.

Екскурзиите с автобуси за Великден и майските празници вероятно ще бъдат анулирани заради безумните заповеди, които постоянно излизат, каза Тодорка Енева, управител на туроператора „Дорис“, която е и един от най-големите превозвачи в бранша. Компаниите постоянно събират групи за пътувания и за пореден път в последния момент трябва да ги откажат, и да връщат пари. Вече губим не само клиентите си, но и добре подготвените си кадри, обясни тя. Енева допълни, че не е нормално да бъдат отворени всички бизнеси, а само туризмът да стои затворен.

Същото мнение изрази още Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“. „Вероятно ще анулираме автобусните почивки за Великден и майските празници. Незнам колко по-опасни са екскурзиите от ресторантите, дискотеките и редовните линии. Липсва мотивация и обяснение за продължаването на забраната за работа на туроператорите. Явно е, че в Националния оперативен щаб и здравните власти има лошо отношение към туризма“, подчерта Рачев.

Туроператорите не очакват добър летен сезон 2021 и вече почти са го зачеркнали. Те не отчитат ранни и късни резервации на чужденци към България. Българските туристи също не са добре приети в цяла Европа заради голямата заболеваемост у нас и малкия процент на ваксинирани хора. От бранша призовават персоналът по морето възможно най-бързо да бъде ваксиниран, за да може да има все пак някакви гости. Само по този начин България може да бъде обявена за безопасна дестинация.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg