EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Антикорупционният закон приет на първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Антикорупционният закон приет на първо четене

mail13:45 | 30.06.2016прегледи 740 коментарикоментари 0


Парламентът прие Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с който се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, за отнемана не незаконно придобитото имущество. „За“ Антикорупционния закон гласуваха 130 народни представители, „против“ – 28 „въздържали се“ - 13, с което той бе приет на първо четене.

Предвидено е законът да влезе в сила в 6-месечен срок от обнародването му. Единствено разпоредбите свързани с конструирането на Националното бюро за борба с корупцията влизат в сила три дни след обнародването му. Приетият законопроект урежда принципите и механизмите за предотвратяване на корупционно поведение на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и принципите и механизмите за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Със законопроекта се уреждат още условията и реда за деклариране и проверка на имущественото състояние.

Вносителят на законопроекта вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че създаването на добър, работещ, единен орган за борба с корупцията е в основата на ефективността на Антикорупционния закон. По време на дебатите Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че групата му съзнателно, обосновано, последователно и не за пръв път ще подкрепи Антикорупционния закон. Според колегата му Методи Андреев от ГЕРБ, когато се разглежда Антикорупционният закон, трябва да се слуша и опозицията, защото иначе има опасност, тези които са били на власт после да бъдат потърпевши.

От БСП заявиха, че нямат никакви намерения да плащат сметките на управляващите. Народният представител от „БСП лява България“ Манол Генов призова да бъде направен така Антикорупционният закон, че да не позволява репресия срещу определени хора. В рамките на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му ще подкрепи на първо четене Антикорупционния закон като наличие на политическа воля за справяне с голямата язва на българското общество. Валентин Иванов от ПФ заяви, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията няма как да бъде контролирано според сегашните текстове в Антикорупционния закон. Иван Иванов от АБВ обяви,че групата му няма да подкрепи закона. Според председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски може би е било добре, че Антикорупционният закон не е бил приет в първия му вариант, защото според него новият е много по-строг.

Агенция „Фокус” припомня:

В първоначалния вариант Антикорупционният закон беше приет на правителствено заседание на 17 юни 2015 г. и беше внесен в НС на 30 юни 2015 г. Той беше приет на първо четене в 4 парламентарни комисии (Комисия по правни въпроси, Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисия по бюджет и финанси и Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление). На 3 септември 2015 г. законопроектът беше отхвърлен в пленарна зала на първо четене. „За” законопроекта гласуваха 102-ма народни представители, „против” - 39, „въздържали се” – 71, с което той бе отхвърлен.


Тагове: корупция, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101