EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АНО спечели изборите в Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АНО спечели изборите в Чехия

mail08:59 | 22.10.2017прегледи 7237 коментарикоментари 0


Лидерът на движение „АНО“, победило на изборите за долната камара на чешкия парламент, Андрей Бабиш заяви, че неговото движение и той самият, са открити за сътрудничество с всички политически сили в страната, предава РИА Новости, цитирайки думите на Бабиш, изказани по време на пресконференция в съботната вечер.

След преброяването на 99,97% от бюлетините, подадени на изборите за долната камара на чешкия парламент, явният победител е центристкото движение „АНО“ (Да), оглавявано от милиардера Андрей Бабиш. То получи 29,64% от гласовете, изпреварвайки с повече от два пъти най-близкия си конкурент. Бабиш, наричан от местните медии „чешкия Доналд Тръмп“ има шансове да заеме премиерския пост. Андрей Бабиши заяви, че иска Чешката република да играе по-активна роля в Европейският съюз, предава Reuters. В интервю за агенцията, Бабиш е споделил, че от Прага трябва да си намерят допълнителни партньори от континента, тъй като в последните години страната е развивала активни връзки само с останалите държави от Вишеградската четворка. Бъдещият премиер е против по-дълбока европейска интеграция и не желае приемането на еврото за национална валута, но подчерта, че политическата му формация „АНО“ е проевропейска. Той е също така против приема на бежанци в страната.

„Ние сме във възторг и сме ужасно благодарни на нашите избиратели, които ни подкрепиха толкова масово, отдавайки ни почти милион и половина гласове. Те повярваха в нас, независимо от проведената двугодишна дезинформационна кампания срещу движението. Открити сме за сътрудничество с всички партии, които го искат“, заяви Бабиш.

Според думите на лидера на „АНО“, на него му се иска да състави такова правителство, което представлява задружен отбор, без да губи време. „Ние не сме никаква заплаха за демокрацията, ние сме проевропейски ориентирано движение“, подчерта Бабиш.

Движението спечели победа и в 13-те области на Чешката република, включително в Прага, което се случва за първи път, откакто Чехия е самостоятелна република. След преброяването на 99,97% от бюлетините, стана ясно, че в новия състав на долната камара на парламента ще влязат девет партии.

Освен „АНО“, това са „Гражданската демократична партия“ (11,32%), Пиратската партия (10,79%), движение „Свобода и пряка демокрация“ (10,64%), комунистите (7,76%), социал-демократите (7,27%), Демократично-християнската партия(5,8%), движение TOP 09 (5,3%) и движение „Ръководители и независими“ (5,17%).

В изборите са взели участие 60,83% от осемте милиона регистрирани избиратели./ Ройтерс, агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg