EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Анкета: Как си представяте евробанкнотите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анкета: Как си представяте евробанкнотите?

mail13:18 | 10.08.2023прегледи 560 коментарикоментари 0


Над 250 000 души вече са взели участие в допитването на Европейската централна банка относно бъдещия вид на евробанкнотите. В публикация на страницата си в "Туитър" ЕЦБ пише: "Голяма благодарност на 254 735 европейци, които споделиха своите възгледи относно възможни нови теми за бъдещите евробанкноти".

A big thank-you to the 254,735 Europeans who have shared their views about possible new themes for future euro banknotes. Take a look at who we’ve heard from!

Don’t miss the chance to have your say! You’ve still got until 31 August to do our survey https://t.co/bZRfVIbgRZ pic.twitter.com/5fxxF9OsD6

— European Central Bank (@ecb) August 9, 2023
Допитването на ЕЦБ бе обявено на 10 юли, като данните за броя на участниците са към 8 август. Крайният срок, до който участие могат да вземат и българските граждани, е 31 август. 

Германците са най-активни в проучването, като от всички участници техният дял е 41,7 на сто, следвани от гражданите на Франция (18 на сто) и Италия (14,9 на сто дял). Най-активна е групата на участниците между 25-39 години, а тази на хората на възраст 65 и повече години е с най-слабо представителство (2,3 на сто). 62,5 на сто от попълнилите анкетата са мъже, 35,8 на сто са жените.

При обявяването на допитването президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обяви, че приканва всички да се включат в проучването. "Силна е връзката между нашата единна валута и общата ни европейска идентичност. Новата ни серия банкноти трябва да подчертава това. Искаме европейците да чувстват близък дизайна на евробанкнотите, затова те ще изиграят активна роля в избора на новата тема", допълни Лагард.

Предложените теми са седем: (Бъдещето е Ваше; Европейската култура; Европейските ценности, отразени в природата;  Нашата Европа – ние самите; Птиците – свободни, издръжливи, вдъхновяващи; Реки – водите на живота в Европа; Ръце – заедно строим Европа). Европейските граждани могат да избират сред тях и впоследствие предпочетените ще залегнат в дизайна на бъдещите евробанкноти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg