EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Англо-Американскотo училище строи иновативна сграда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Англо-Американскотo училище строи иновативна сграда

mail06:45 | 11.10.2017прегледи 10868 коментарикоментари 0


Международното училище с най-дългогодишни традиции в България Англо-Американскотo училище в София (Anglo-American School of Sofia) стартира строителството на нов Артцентър. Проектът е на обща стойност 10 милиона евро и се очаква да бъде завършен в края на октомври 2018 година.

Центърът ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с разгъната площ от 6500 кв. м. Тя ще включва театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно обучение и офиси. Сградата ще има максимално висок клас енергийна ефективност.

„Винаги сме считали, че изкуството е изключително важно за социалното и интелектуално развитие на младите хора. Много съм щастлив, че новият ни артцентър ще даде възможност за творческо развитие, както на нашите ученици, така и на децата от местната общност. Всяко изкуство има нужда от своя истинска сцена и се радвам, че ние ще можем да я предоставим“, заяви Джим Ъркхарт директор на Англо-Американското училище в София (ААУ), което през учебната  2017 – 2018 г. навършва 50 години от създаването си. 

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт заедно с посланика на САЩ в България Ерик Рубин, зам. посланика на Великобритания Сара Райли, представители на Столична община, Министерство на образованието и дипломатическата общност се включиха в символичната първа копка, за да дадат старт на строежа. Гостите написаха своите пожелания за бъдещето към ААУ на каменна плоча, която ще бъде поставена в новата сграда. По стар български обичай беше направено и освещаване.

Новият артцентър на Англо-Американскотo училище в София предвижда редица иновативни решения с цел максимално спестяване на енергия, вода и опазване на околната среда. Сред тях са:

„Хладен покрив“ – покривът на сградата ще бъде изграден по специална технология, за да постигне оптимален индекс на отразяване на слънчевите лъчи обратно в атмосферата. По този начин сградата няма да се нагрява прекомерно през лятото и ще се намалят разходите за климатизация.

Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление – чрез използване на биомаса за отопление на сградата, пречистваща инсталация и филтри на комините. По този начин почти изцяло се неутрализира въглеродния отпечатък на сградата. Възможен източник на биологично гориво за отопление са пелети от кюспе, получено след преработката на слънчогледа.

40% икономия на вода в сравнение с стандартното - с помощта на високоефективни смесители и нулево използване на питейна вода за напояване на зелените площи и почистване на тоалетните. За целта към сградата ще бъде изграден специален резервоар за дъждовна вода.

Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди – преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа на сградата (за велосипедистите).

Международен сертификат за енергийна ефективност - артцентърът ще бъде първата в България професионална сграда за аудиовизуални изкуства, която се очаква да получи Gold сертификат от LEED. Към момента всички сгради в кампуса на Англо-Американското училище в София са сертифицирани с оценка Gold. LEED e най-широко използваната рейтингова система за енергийна ефективност в света

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099