EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американско, германско и българско оръжие в Алепо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американско, германско и българско оръжие в Алепо

mail06:55 | 29.12.2016прегледи 2887 коментарикоментари 0


Боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България са били намерени от руските военни в хода на разминирането на северния сирийски град Алепо. Това съобщи ръководителят на екипа от Международния противоминен център на Въоръжените сили на Руската федерация Иван Громов, предава TACC.
„Там са представени боеприпаси и крупнокалибрено стрелково оръжие. Снарядите са немски, американски, производство на България“, заяви Громов в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

България зае удобна позиция, оставяйки неуреден въпроса за износа на военна продукция за трети страни, в момент, в който става въпрос за смъртоносни доставки, които може да се появят във всеки въоръжен конфликт в света. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в рамките на брифинг, проведен на 27 декември, коментирайки появилите се в средствата за масова информация данни за намирането на оръжия българско производство в сирийския град Алепо.

Позовавайки се на медиите, Захарова уточни, че става въпрос за сериозно въоръжение, и то в големи количества. „В придружителните документи е посочено името на производителя и компанията износител. Съобщава се, че сирийската армия е намерила осем изоставени от терористите складове, в които са съхранявани два милиона боеприпаси за тежки картечници и четири хиляди снаряда за "Град", които също се правят в България. Производството се извършва на основание просрочени съветските лицензи, които в даден момент са били прехвърлени в България", подчерта Захарова.

Руският дипломат обясни, че от края на 90-те години на миналия век Москва води преговори със София за сключването на двустранно междуправителствено споразумение за лиценз, който да регламентира експортът на военна продукция в трети страни.
„За съжаление българската страна не бърза да го сключи. Изглежда, че неуредеността на въпроса напълно устройва определени лица в България. Позицията е удобна – продаваме на някои държави, които не използват руско въоръжение и техника. А къде посредникът ще предаде продукцията, за българските производители не е важно. Но не става въпрос за карфички. Става въпрос за търговия със смъртоносни товари, от които загива включително цивилното население на Сирия, за чиято съдба Европейският съюз е толкова загрижен. Изникват редица въпроси – в кои още горещи точки това нелегално оръжие може да се появи? Освен нас, както разбирам, този въпрос не вълнува нито Вашингтон, нито Брюксел“, отбеляза Захарова.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg