EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американските банки нямат капитал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американските банки нямат капитал

mail11:01 | 02.08.2010прегледи 1771 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд (МВФ) смята, че независимо от общото възстановяване на икономиката на САЩ, рискът от нова криза остава, съобщава електронното издание РБК дейли. Според резултатите от проведените стрес- тестове на МВФ по отношение на американските банки, финансовата система на страната остава крехка и при неблагоприятно стечение на обстоятелствата ще се наложи да бъде осигурено допълнително финансиране в размер от 76 млрд. долара.
МВФ проведе собствено тестване на 53 големи банкови институции на САЩ, включително и работещите там чуждестранни филиали. Експертите от МВФ са се фокусирали основно върху финансови показатели на банките като стойност на недвижимите имоти, отпуснати заеми за покупка на търговски недвижими имоти, прогнози за икономическия ръст и т.н. Основен критерий за преминаване на стрес- теста е било отношението на собствения капитал към рисковите активи - който трябва да превишава 6 % към 2014 г.
Стрес- тестовете на МВФ разкриха два сценария - основен и неблагоприятен. Основният сценарий очертава ръст на американската икономика в съответствие с текущите прогнози на фонда - от 3,1% в 2010 г. и 2,4—2,6% през следващите четири години. Неблагоприятният сценарий очаква ръстът на БВП на САЩ през 2010 г.  да бъде в рамките на 2,3%, а през 2011 г. - 0,8%. В случай на развитие на икономиката според първия сценарий в периода 2010 - 2014 г. в зоната на риска ще попаднат 12 от 53 банки, които ще имат нужда от допълнителен капитал в размер от 14,2 млрд. долара. При втория сценарий, според МВФ, спасителни мерки ще са необходими дори и за най- надеждните банки. И така при основния сценарий - финансовите институции на САЩ ще се наложи да осигурят около 40,5 млрд. долара, докато при неблагоприятния - 76,3 млрд. долара.
МВФ изразява загриженост по отношение на недобрите темпове на възстановяване на американската икономика и съветва властите да засилят надзора на финансовата система и по- специално на неголемите регионални банки. В същото време от фонда не препоръчват незабавно вливане на капитал.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg