EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американската реч на Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американската реч на Борисов

mail06:55 | 13.10.2015прегледи 1154 коментарикоментари 0


На дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България във връзка с 20-годишнината й премиерът Борисов коментира отношения между България и САЩ.

 „Американският бизнес е добре дошъл в България - полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Ние сме лоялен партньор, както на ЕС, така и на НАТО. Но ако българин иска да отиде да прави бизнес в САЩ, трябва да мине през множество процедури. Затова призовавам да постигнем напредък в българо-американските отношения в тази посока. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем.”, каза той.

Борисов коментира и проекта за изграждане на 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй", който вече трета година е в "задънена улица".

„Считам, че "Уестингхаус" е сериозна американска компания и се надявам да дойде да строи у нас при условия, при които се строи в една европейска държава - с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече ще седнем на масата и ще го обсъдим.”

Той не скри разочарованието си, че компанията не се е отнесла сериозно към сделката. «Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся,» добави премиерът.

„България е от малкото страни в региона, които са дисциплинирани във финансово отношение и имат абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда. Всичко това привлича нови инвеститори. Нещо повече, благодарение на добрата съвместна работа на службите за борба с корупцията от началото на годината досега приходите се вдигнаха 17 пъти. Парите ще отидат за приоритетите - образование, спорт, култура, като планираме за Коледа и Великден да дадем надбавки на пенсионерите.”, допълни още Борисов.

По повод скъпата електроенергия, която купува НЕК от двете американски централи ТЕЦ Марица Исток 1 и 3 премиерът каза:”Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива на електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви. Аз дадох пример - спрели сме три от най-големите проекти в риск, спираме руски самолети над морето. Целта на тези събирания е да си казваме и да засилваме нашия отбор, не да си търсим само кусури. 

Благодаря на Европейския съюз, може би отношението му към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната.”

.

 

 

 

 

 

 


Тагове: Борисов, реч
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057