EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Алфа финанс:Право на отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа финанс:Право на отговор

mail13:35 | 05.09.2014прегледи 1959 коментарикоментари 0


Алфа финанс холдинг АД отчита 4,33 млн. лв. консолидирана загуба за първото полугодие на 2014 г., спрямо печалба от 55,4 млн. лв. за същия период на 2013 г. Това съобщава он лайн изданието Investor.bg, който EconomyNews.bg цитира преди дни. Консолидираните продажби намаляват с 86% на годишна база до 19,7 млн. лв. за периода януари-юни 2014 г. Намалението е основно поради липсата на продажби в раздел „други“, които са били за 69 млн. лв. преди година. Спад обаче има и при продажбите на продукция с 58% до 18,7 млн. лв. за първите шест месеца на годината. От 27,3 млн. на нула пък намаляват продажбите на услуги. Собственият капитал към 30 юни 2014 г. е 117 млн. лв., като пасивите са за 332 млн. лв., от които 238 млн. лв. са текущи задължения. Текущите активи са по-малко или за 193 млн. лв. и компанията е в ликвидна криза на консолидирано ниво, ако не предоговори част от текущите кредити за общо 185 млн. лв. Част от групата на Алфа финанс холдинг АД са Булброкърс ЕАД, Капитал Банк Скопие, Лендмарк Холдингс ЕАД, Дунавски индустриален парк АД, ЖП Комплекс ЕАД, Източно Речно Плаване ЕООД и Соларпро холдинг АД (45,52%), допълва още информацията на електронното издание.

По повод тази дописка на Инвестор и за съжаление публикувана от нас, с надеждата, че източникът е надежден, Алфа Финанс Холдинг прати възражение до EconomyNews.b Публикуваме тази част, която визира въпроса със загубата на Алфа финанс Холдинг. 

".... е некоректно да се твърди, че „Алфа финанс холдинг“ АД е в ликвидна криза на консолидирано ниво, защото по същество групата няма неотменим финансов ангажимент да подкрепя дружествата и проектите, в които е инвестирала, като финансов инвеститор.

“Алфа финанс холдинг” АД разполага със собствен капитал в размер на 117 млн. лева. На индивидуално ниво банковата и облигационна задлъжнялост на “Алфа финанс холдинг” е намалена значително за последните години – от 140,4 млн. лв. към 31.12.2007 г. на 16 млн. лв към 30.06.2014 г., а за последните шест месеца Групата има EBITDA в размер на 9.6 млн лева. При такива параметри, обслужването на банковия и облигационен дълг не представлява проблем.

Относно спада на консолидираните продажби на годишна база е важно да се отбележи, че през юни 2013 г. „Алфа финанс холдинг“ АД продаде всички притежавани акции от „Каолин“ АД и поради тази причина дружеството вече не влиза в консолидацията на Групата. „Каолин“ АД е водещо добивно дружество в региона и като такова генерираше значителни продажби. Нормално е след изваждането му от Групата на „Алфа финанс холдинг“ АД да се отчете сериозен спад на приходите от продажби, а също така и на разходите, на консолидирана база. Продажбата на акциите „Каолин“ АД имаше сериозен положителен финансов ефект върху резултата на „Алфа финанс холдинг“АД и за финансовата 2013 г. Групата има печалба от 47,6 млн. лв на консолидирано ниво.

Надяваме се, че неточната квалификация за „ликвидната криза“ ще бъде отстранена, а също така сме на разположение за допълнителни въпроси във връзка с дейността на групата “Алфа финанс холдинг”."

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg