EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алфа Рисърч:Последни данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа Рисърч:Последни данни

mail16:32 | 09.05.2013прегледи 968 коментарикоментари 0


Нехарактерни за край на предизборна кампания колебание и несигурност у избирателите, силна фрагментация на вота, четири сигурни партии в парламента, една – почти сигурна и няколко, чиято съдба ще се реши от избирателната активност и финалната мобилизация на техните симпатизанти – показва националното представително проучване на Алфа Рисърч , проведено по поръчка на вестник Дневник.
Кампанията не е довела до увеличение, а до спад на избирателната активност. В самото начало на кампанията 58% от имащите право на глас около 6 млн. българи заявяваха готовност да участват в изборите. Скандалите около подслушванията и изтеклите записи със СРС не водят до ръст на протестния вот, а до разколебаване на част от избирателите – главно от широката периферия на ГЕРБ и бивши десни симпатизанти. В резултат, в края на кампанията твърдо желание да гласуват заявяват 54%-56% от анкетираните. При тази тенденция, ако в оставащите два дни не възникне извънредно събитие, или не бъде мобилизиран контролиран вот, може да се очаква, че между 3 млн. 300 хил. и 3 млн.500 хил. от живеещите в България пълнолетни граждани ще упражнят правото си на глас.

Графика:Алфа Рисърч

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21.3%, за Коалиция за България - 18.9%, за ДПС - 7%, за „Атака" - 4.9%, за Движение „България на гражданите" - 4.9%. Това сочат резултатите от социологическо изследване на електоралните нагласи преди парламентарните избори, проведено от Център за анализи и маркетинг, представени на пресконференция. Изследването е проведено в периода 30 април-4 май сред 1012 пълнолетни български граждани.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg