EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алфа банк поема "Икономедия" АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа банк поема "Икономедия" АД

mail09:41 | 01.12.2012прегледи 2290 коментарикоментари 1


Гръцката Алфа банк ще придобие контрол над седмичника "Капитал". Това става ясно от документи, внесени в Търговския регистър, това съобщават български печатни издания. Досегашният собственик "Икономедиа" с акционери Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49%) губи изданието в резултат на необслужвани кредит.Дружеството има 431 931 евро просрочени задължения, които е трябвало да бъдат погасени през септември т.г. Това не се е случило и сега банката пристъпва към изпълнение на особения залог, учреден в нейна полза. Цялото предприятие "Икономедиа" е заложено в Алфа банк заради 9,35 млн. евро кредити.

Ипотекирани са материални активи, марката "Капитал" и дори редакционната политика на изданието. Алфа банк предлага да назначи Пламен Божинов за управител на "Икономедиа". За да вземе контрол над изданието, трезорът трябва да изчака вписването на документите в Търговския регистър.
 Alpha Bank открива своя първи офис в София през 1995г. До 2009г. има открити 120 офиса в страната, от които 33 са в София.

Същевременно електронното издание на Икономедия "Дневник" публикава официално съобщение на Съвета на директорите на "Икономедиа" АД. Ето какво се казва в него:

"Вчера, 29 ноември, научихме заедно с всички останали, които следят публикациите в Търговския регистър, че Алфа банка – клон България, като наш кредитор, е предприела действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на търговското предприятие на "Икономедиа" АД. Решението на банката е изненада за нас. Към момента на подаване на иска, "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите ни фигурират като редовни. (Вижте приложеното извлечение.)Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконноста на искането на Алфа банка – клон България.
Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката. Като коректен партньор се въздържаме на този етап да разкриваме детайли от отношенията си с "Алфа банка". Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства."

Другата седмица ще стане ясно дали търговското предприятие "Икономедиа" ще има нов управител и ще мине под контрола на Alpha Bank. Искането на банката ще бъде разгледано на 4 декември. Веднага след това длъжностно лице ще даде становище и по заявлението на "Икономедиа", обяснили от Агенцията по вписванията пред DarikFinance.bg.
 


 
Коментари
 
Атанас Киряков - 30-11-2012 г. 21:17:48

Капитал е едно от най-цивилизованите и истински неща в тази държава. Чак не ни се полага да имаме толкова добър вестник, който има истинско задълбочено и обективно отношение към темите. И не е изненадващо че им ед трудно. А пробелимте се задълбочиха след като не се "снишиха" пред Цветан Василев, които е на път да узурпира половината държава

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg