EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алепо - освободен, но разрушен + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алепо - освободен, но разрушен + видео

mail10:34 | 29.12.2016прегледи 9718 коментарикоментари 0


Филип Иса, Асошиейтед прес

   При други обстоятелства завладяването на Алепо от сирийския президент Башар Асад щеше да породи усещане за непобедимост. Той устоя на близо шест години бунт.
    Въпреки това то подчерта зависимостта му от външни сили.
    Турция, Иран и Русия наклониха везните в негова полза в тези неотдавнашни събития. Тези трима играчи - и вероятно бъдещото правителство на Тръмп - са най-добре позиционирани да определят как ще приключат нещата в Сирия.
    Трите държави се срещнаха в Москва миналата седмица за преговори по Сирия, на които бе твърде очебийно отсъствието на сирийци, което показва, че те предпочитат по-скоро водене на пазарлък между големите сили, отколкото нещата да бъдат уредени на местно равнище между правителството и опозицията.
    Затоплянето на отношенията между Русия и Турция, които подкрепят противникови лагери в гражданската война, може да се окаже повратно събитие с потенциал да помогне за слагането на край на конфликт, който от над пет години обърква сметките на топдипломатите в света.
    Техните съвместни усилия в Сирия - сега се говори за спиране на огъня на цялата територия на страната - показва желание за установяване на сфери на влияние. Турция може да спре подкрепата си за бунтовниците, биещи се срещу Асад, в замяна на свобода на движение в по-обширен регион, където войските й се бият срещу групировката "Ислямска държава" и опитват да ограничат напредването на подкрепяните от САЩ въоръжени сили на сирийските кюрди.
    Хасан Хасан, експерт по сирийските въпроси от базирания във Вашингтон институт "Тахрир", нарече срещата на тримата външни министри в Москва "перфектен пример за това как уреждането на конфликта в Сирия сега е един голям пазарлък, в който други страни преговарят от името на сирийците".
    Сирийската армия успя да спечели битката за Алепо единствено заради подкрепата на Русия и помощта на хиляди членове на милиции от региона, действащи под иранска опека. Турция сключи сделка с Русия да уреди капитулацията на бунтовниците, когато бяха на прага на пълно поражение.
    Турция подкрепя бунтовниците от самото начало на конфликта, позволява им да се изтеглят и превъоръжават през силно пропускливата граница. Но когато сирийските кюрдски сили - които не се отчитат за действията си нито на Асад, нито на неговите опоненти - разшириха своя кантон по протежение на границата, турският президент Реджеп Тайип Ердоган видя в тях по-голяма заплаха, отколкото в Асад.
    Турция смята водещата фракция на сирийските кюрди за продължение на кюрдското бунтовническо движение, бушуващо в югоизточната й част. Тя е все по-разтревожена заради "Ислямска държава" след серия от нападения на нейна територия. Сирийските кюрди се бият с "Ислямска държава", но за Турция и двете организации са "терористи", които трябва да бъдат елиминирани.
    През август турските войски и съюзените с тях сирийски сили се стекоха през границата, прогониха след няколко седмици на боеве "Ислямска държава" от последния й бастион по границата и спряха кюрдското настъпление.
    С повече от 5000 войници и бойци в Сирия и място на масата за преговори, Турция изглежда готова да установи "сфера на влияние" в Северна Сирия, смята Файсал Итани, анализатор от Атлантическия съвет във Вашингтон.
    Тя вероятно ще окаже натиск за това следващия месец, когато се срещне с Русия и Иран в Казахстан. Сирийското правителство и някои склонни на примирие опозиционни движения ще бъдат там, но не е ясно дали основната въоръжена сирийска опозиция ще бъде поканена.
    Междувременно ООН обещава да даде на 8 февруари ново начало на отдавна изпадналите в забвение преговори в Женева между правителството и въоръжената опозиция. Този процес многократно не успя да даде осезаеми резултати.
    Все по-голямата намеса на външни сили заздрави правителството, но остават големи части от страната извън неговия контрол, а много отвоювани зони са изравнени със земята. Само възстановяването на Алепо се очаква да струва десетки милиарди долари, а правителството надали ще вземе кой знае каква помощ от Запада.
    "Европа има парите за възстановяване, а не Русия и Иран. Западните страни дадоха ясно да се разбере, че няма да легитимират режима", каза Басам Барабанди, политически съветник на сирийската опозиция във Висшия преговорен комитет.
    Всеки опит да се сключи голяма сделка ще трябва да бъде съобразен и с новото американско правителство, което намекна, че ще извърши голяма промяна в политическия курс, но сподели твърде малко подробности.
    Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че иска по-близко сътрудничество с Русия за борба срещу "Ислямска държава" и намекна, че може да спре помощта на САЩ за въоръжената опозиция. "Нямаме никаква представа кои са тези хора", каза той в интервю за вестник миналия месец.
    От друга страна, той е открито враждебен към Иран и може да опита да ограничи влиянието му в Сирия.
    При всички положения, въпреки победата на правителството в Алепо, съдбата на Сирия е малко вероятно да бъде решена в Дамаск. /превод:БТА


Тагове: Алепо, Сирия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161