EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алексиев: САЩ и ЕС изнасят джихадисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алексиев: САЩ и ЕС изнасят джихадисти

mail11:25 | 04.07.2016прегледи 798 коментарикоментари 0


Няма перспективи преди изборите в САЩ, ситуацията в страната е мрачна, каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по радикален ислям Алекс Алексиев, който от години живее отвъд океана. Коментара си той направи по повод Деня на независимостта. Според Алексиев част от причините са в терористичните заплахи. Друга - в кандидат-президентската кампания.
„От гледна точка на предизборната борба: от една страна имаме тайна левичарка като Хилъри Клинтън, която дори сред демократите се смята за доста корумпирана и не особено добър избор. От другата страна е Доналд Тръмп, когото повечето републиканци не смятат за републиканец. Общо взето ситуацията не е най-добрата. От гледна точка на терористичните заплахи – те са едва ли не всекидневие в САЩ, както и в Европа, в Европа може би още повече“, поясни експертът.
Хората, които извършват терористични атаки или заплашват с такива, са радикализирани в САЩ и Европа, каза още Алексиев и добави, че западното общество отказва да признае факта. Той коментира и американския дебат „за“ и „против“ оръжията. Експертът подчерта, че оръжието е предмет, който става опасен в зависимост от това кой стои зад него. Проблемът е подбудата за насилие, изтъкна Алексиев.

За първи път от години Европа и САЩ стават доставчици на джихадисти за Близкия Изток, каза още Алекс Алексиев. Според него отговорът на въпроса как се е стигнало до ситуацията е тревожен и неудобен за Запада, защото е политически некоректен.
„Кой допусна това? Дали е т. нар. „мултикултурализъм“, който – всички знаем – се провали като доктрина? И защо нищо не се предприема против това? Вземете за пример Франция. Във Франция от близо година, даже повече, де факто съществува военно положение. Никой не го е обявил, никой не говори за него, но фактът е, че в момента 9000 френски военни пазят всякакви еврейски учреждения: синагоги, магазинчета и пр. Това значи, че френската полиция не може да осигури спокойствието на една част от населението, която е под натиск от друга – в случая еврейската част е под много сериозна заплаха от ислямистите”, обясни той. „Ако това продължава, не можем да говорим за функционираща демокрация, щом тя не може да осигури сигурността на част от населението си“, подчерта Алекс Алексиев.
Той предупреди, че ако ситуацията се задълбочи още, ще доведе до края на европейската демокрация. Според Алексиев в много градове на Стария континент има мюсюлмански гета, където местните власти и правителствата не могат да наложат закона. „Тези гета са откъснати от обществото и действат по нормите на Шериата”, каза още експертът и даде за пример печално известния брюкселски квартал „Моленбек“.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg