EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акциите на българските компании – изненадващ ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акциите на българските компании – изненадващ ръст

mail12:00 | 08.01.2015прегледи 1559 коментарикоментари 0


Търговията на БФБ-София в началото на декември бе белязана от силен ръст в цените на акциите. До известна степен превесът на купувачите бе продиктуван от започналото изплащане на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Дори и много малка част от изплатените суми да са били насочени към БФБ София, предвид ниската ликвидност на родната борса, това нямаше как да не окаже влияние върху цените на акциите. Само за първата седмица на декември индексът на сините чипове SOFIX регистрира повишение от над 6%. Позитивните настроения на участниците на пазара бързо бяха охладени от готвените от управляващите промени в пенсионното осигуряване. Бяха прокарани решения, които, ако останат в сегашния си вид, биха довели до отлив на средства от частните пенсионни фондове. Това нямаше как да не се отрази на капиталовия пазар у нас и логично станахме свидетели на масирани разпродажби на БФБ-София. Все пак, в резултат на остри критики както в парламента, така и от множество икономисти, влизането в сила на приетите решения бе спряно до постигането на широко съгласие по тях. Това до известна степен успя да успокои участниците на пазара и в крайна сметка всички индекси на БФБ-София приключиха месеца с повишения в рамките на 1-1,5%.
От компаниите, включени в SOFIX, най-силен ръст отбелязаха книжата на Индустриален холдинг България АД, Албена АД и М+С Хидравлик АД. Тяхната цена нарасна съответно с 14%, 12% и 9%. Повишение в рамките на 5-6% регистрираха и акциите на Софарма АД, Монбат АД и Стара планина холд АД.
Значителни загуби през последния месец от годината реализираха дяловете на Химимпорт АД, Неохим АД и Зърнени храни България АД. Те се понижиха съответно с 8%, 9% и 10,7%.
Като цяло може да се каже, че изминалата 2014 година бе положителна за участниците в търговията на БФБ-София. Особено силно бе първото тримесечие, когато най-старият борсов индекс у нас регистрира ръст от близо 18%. И въпреки настъпилата политическа криза, както и събитията около КТБ, SOFIX успя да приключи годината с ръст от 6,2%.
На положителна територия за последните 12 месеца приключиха и останалите борсови индекси. За съжаление на участниците в търговията, през изминалата година отново станахме свидетели на изключително ниска ликвидност на БФБ-София. Дори нещо повече – изтъргуваните обеми през 2014-та спаднаха наполовина в сравнение с тези от 2013-та, което говори за продължаващо оттегляне на по-големите инвеститори.
------------------------------------------------------------ Коментарът е на Апостол Апостолов, Брокер в „Ти Би Ай Инвест” ЕАД
Материалът има изцяло аналитичен характер и не представляват препоръка и/или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти. Данните, на базата на които е правен, са публични.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158