EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акциите на UniCredit - свободно падане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акциите на UniCredit - свободно падане

mail10:10 | 18.01.2012прегледи 627 коментарикоментари 0


Климент Робев, Елана блог
Бушуващата дългова криза на нашия континент намира най-голямо отражение върху финансовия сектор. Редица водещи европейски банки, като Commerzbank, Dexia, както и френските Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole се превърнаха в нейни жертви, претърпявайки сериозни понижения на своите акции.
Най-голямата италианска банка Unicredit не направи изключение. Неоспорим факт е, че финансовата институция е с наложено име в банковия сектор, осъществявайки дейност в 22 държави (заема особено силни позиции в Източна Европа) и разполагайки с около 40 млн. клиенти. Популярността на банката се дължи предимно на агресивния и успешно проведен маркетинг. Unicredit Group е един от основните спонсори на най-комерсиалния футболен турнир – УЕФА Шампионска лига, като ще бъде такъв най-малко до 2015г.
Стратегията на банката е насочена към специализация предимно в следните четири сфери: финансиране на семеен, малък и среден бизнес; корпоративно и инвестиционно банкиране; частно банкиране; мащабно навлизане на пазара в Централна и Източна Европа.
Поглеждайки месечната графиката на акциите на дружеството, листвани на Миланската фондова борса (CRDI:xmil), придобиваме ясна представа за незавидната ситуация, в която се намира компанията.

Стремглавото поевтиняване на ценните книжа на Unicredit доведе до формирането на ново дъно, преминаващо това, което беше регистрирано в началото на 2009 г.
Какво се случи през последните седмици и кои събития накараха инвеститорите да отдръпнат капиталите си от една от най-големите европейски банки?
На 14 ноември Unicredit обяви нетна загуба от 10.6 млрд. евро за третото тримесечие на 2011г. Очакванията на анализаторите бяха за нетна печалба от 7.4 млрд евро, а за същото тримесечие през 2010г. банката е отчела печалба от 334 млн евро. Причина за регистрирането на такава загуба е отписването на активи в размер на 9.6 млрд евро. В резултат на това цената на акциите се понижи с 13.04%, затваряйки при 0.5098 евро за акция. След обратния сплит 5.098 евро, акционерният капитал беше променен в съотношение 1:10. Причината, довела до този обратен сплит, е защита на инвеститорите от разводняване на техните вложени средства в резултат от предстоящото за тогава набиране на допълнителен капитал.
Със започването на новата година положението продължи да се влошава. На 5 януари ценните книжа на италианската банка се понижиха рязко в резултат от обявеното решение – новите акции, с които ще се увеличи капитала, да се емитират при цена от 1.943 евро. При провеждането на емисия на такава цена банката трябва да набере допълнително 8 млрд. евро, за да покрие изискванията на Европейския банков регулатор.
Инвеститорското доверие спадна още повече, което бе съпроводено с нови разпродажби. На 9 януари акциите на банката отвориха с 40% в посока надолу, поради старта на увеличението на капитала на банката. Този рязък спад доведе до временно спиране на електронната търговия с ценните книжа на Unicredit на борсата в Милано.
Низходящият тренд на графиката е в унисон с влошаващите се коефициенти, измерващи стабилността на финансовата институция. Коефициентът EPS (печалба на акция) за първите три тримесечия на 2010 година е бил 0.05, а за първите три тримесечия на 2011 година се е понижил до -0.52. Това изменение в негативна посока не е изненадващо с оглед на гореспоменатата загуба, отчетена от банката за третото тримесечие на изминалата година. Съотношението разходи/приходи (cost/income ratio) бележи повишение от 1.18%. През разглеждания по-горе период за 2010г. то е било 59.2%, а за 2011г. е 61%. Интерпретирайки тези данни, стигаме до извода, че банката е намалила ефективността на своята работа.
Сложната икономическа ситуация, пред която е изправен целият свят, ни дава и рядко срещана възможност за инвестиции в различни активи при рекордно ниски цени. Изповядвайки простата максима на много успешни инвеститори, а именно: “Купувай, когато е евтино, и продавай, когато е скъпо”, ме навежда на мисълта дали, въпреки незавидното положение на банката към днешна дата, не е време за премерен риск и осъществяване на известни капиталовложения.
В случая акциите на Unicredit са неоправдано евтини, имайки предвид, че става въпрос за една от най-големите европейски банки. Тя е от важно значение, както за финансовата система на Италия, така и за икономиката като цяло, поради което възможността за фалит изглежда нищожна.
С дивидентна доходност над 10% при цена на акцията под 3 евро се открива приемлива възможност за дългосрочните инвеститори, търсещи реализирането не само на капиталови печалби, но и перманентен паричен поток, идващ от раздаваните дивиденти.


 


Тагове: банки, акции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg