EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Акциз за газьол и керосин нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акциз за газьол и керосин нагоре

mail16:30 | 31.10.2011прегледи 1146 коментарикоментари 0


Правителството одобри проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове и го предлага за одобрение от Народното събрание. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Във връзка с поети с Договора за присъединяване на България към ЕС задължения за поетапно повишаване на акцизните ставки се предлага повишаване на акцизните ставки върху газьола и керосина и въвеждане на положителна акцизна ставка върху природния газ - за газьол и керосин - от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра; за природен газ, използван като моторно гориво - 0,85 лв. за 1 гигаджаул; за природен газ, използван като гориво за отопление - 0,10 лв. за 1 гигаджаул; за природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката - 0 лв. за гигаджаул.
За достигане на минималните нива на облагане с акциз, заложени в Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията се предвижда повишението на акциза за природния газ да влезе в сила от 1 юни 2012 г. По този начин се създава възможност за поетапно повишаване на акциза върху природния газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, до изискуемия от ЕК срок, който е октомври 2013 г. Със законопроекта се създава възможност за прилагане на намалена акцизна ставка за бира, която се въвежда на територията на страната от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-членка на ЕС. С предложението се транспонира изцяло разпоредба от Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. По този начин се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това дали същата се намира на територията на страната или на територията на Общността.
Законопроектът предвижда включване на енергийните продукти с код по КН 3811 11, 3811 19 00 и 3811 90 00 в обхвата на режим отложено плащане на акциз. Тези кодове се отнасят за добавки за подобряване на вискозитета, антикорозионни добавки и други, предназначени за прибавяне към моторни горива. Извън обхвата на режим отложено плащане на акциз остават добавките към смазочните масла с код по КН 3811 21 00 (добавки към смазочни масла, съдържащи нефтени масла или масла, получени от битумни минерали) и 38 11 29 00 (други добавки към смазочни масла). Този вид смазочни масла не са включени в предмета на действие на енергийната директива, тъй като се използват за цели различни от моторни горива или горива за отопление.
Друго предложение е нова редакция на определенията за "митнически режим с отложено плащане или митническо направление" и "внасяне на акцизни стоки". Целта е да се постигне пълно съответствие с понятията, които въвежда Директива 2008/118/ЕС относно общия режим на облагане с акциз. В сега действащите разпоредби на закона дефиницията за митнически режим, регламентирана и в митническото законодателство с чл. 4, т. 16 на Регламент (ЕИО) 2913/92 г. не включва временно складираните стоки, както и направление свободна зона или свободен склад. В законопроекта се предвижда и отмяна на чл. 40в от Закона за виното и спиртните напитки, който урежда редът и условията за регистрация на специализираните малки обекти за дестилиране (казани). Отмяната се предлага поради факта, че от 1 юни 2006 г. Националната агенция за приходите вече не администрира акцизите и сега съществуващите разпоредби на този член са неприложими в практиката. Режимът е изцяло уреден в Закона за акцизите и данъчните складове и се администрира от Агенция "Митници".

 


Тагове: акциз, газ, керосин
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg