EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Актуализация на бюджета & ЗДДС приети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Актуализация на бюджета & ЗДДС приети

mail12:40 | 11.11.2014прегледи 3565 коментарикоментари 0


/обновена/ Правителството прие промени в закона за ДДС и в закона за държавния бюджет за 2014 г., каза министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след заседанието на кабинета, съобщи БТА.

Правителството предлага промени в Закона на бюджета за 2014 година с които дефицитът ще стигне малко под 3 млрд. лева или 3,7 на сто от БВП. Очаква се неизпълнените на приходите да достигне един милиард и 63 милиона лева, каза Горанов. Приходите бяха планирани с огромно напрежение, подчерта той. Вероятно няма да могат да бъдат събрани около 670 млн. лв. , от акцизи около 318 млн. лева, а от корпоративните данъци - приблизително 79 млн. лева.

Предлага се на МВР да се отпуснат допълнително 125,7 млн. лева. Парите се дават заради промените в закона за МВР, в който разходите бяха увеличени.

Ще се дадат още 50 млн. лева на Министерството на здравеопазването за най-неотложни нужди.

Други 24,2 млн. лева се отпускат на МРРБ като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата.

Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните.

Това са разходи, които задължително трябва да се платят до края на годината, посочи Горанов. "Не е тайна, че разходите в здравеопазването са увеличават непропорционално на възможностите на обществото. За мен болниците са като волтаиците - всеки строи болница и очаква НЗОК да започне да й плаща" каза, Горанов. Подобно е състоянието с образованието, по-точно висшето образование, допълни той. На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева за бюджета на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лева. За МВнР се дават още 3 млн. лева, дължими за командировки на служителите. ДФ "Земеделие" ще получи още 70 млн. лева. за национални доплащания и за помощи на стопани с животни болни от "син език".

Част от промените в ЗДДС са свързани с необходимостта от въвеждане на европейското законодателство, отбеляза министърът. Чрез промените се регламентира режимът на доставка на далекосъобщителни услуги, услуги за радио-телевизионно излъчване и услуги извършвани по електронен път. Целта е ДДС да се разпределя между страните - членки на ЕС, в които работи съответната фирма и страните-членки, в които предлага услугата. По отношение на закона за акциза и данъчните складове се предвижда промяна на графика за постигане на изискваните от ЕС минимални акцизни ставки за тютюна. От 1 януари 2018 г. акцизът на тютюна в страните от ЕС трябва да е не по-висок от 90 евро за 1000 къса. Правителството предлага това да стане на три стъпки от 1 януари 2016, 1 януари 2017 и 2018 г. Пропуска се датата 1 януари 2015 година, тъй като има проблеми с увеличената контрабанда, посочи министърът. Преди да сме уверени, че сме овладели процесите и сме намалили драстично нарасналата през последната година и половина контрабанда, не смятаме за удачно да направим тази промяна, каза Горанов.

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава от варианта на служебното правителство основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка. Докато предшественикът му Румен Порожанов бе предвидил няколко варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, текстовете на Горанов дават категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4-ти декември. Парите на държавните предприятия в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет миналата седмица, ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което ще вкара страната ни в процедура по свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева.

Правителството очаква допълнителни икономии в разходите в размер на около 120 млн. лв. (0,2 процента от прогнозния БВП) за сметка на спестяване в разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата след предприемане на мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите им, допълва БТА.

Късно снощи финансовото министерство публикува и промените в данъчните закони, според които акцизът на цигарите ще започне да расте от 2016 година.

Всички текстове трябваше да бъдат обсъдени със социалните партньори, които дори вчера получиха покана от министър Владислав Горанов. Вечерта обаче стана ясно, че съгласувателната процедура ще бъде заменена директно със заседание на кабинета.

Министерство на финансите междувременно публикува слведните данни.

По предварителни оценки дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа към края на месец октомври е 1 775 млн. лв. (2,2 % от прогнозния БВП), при планиран за 2014 г. - 1 472,3 млн. лева (1,8% от БВП). За сравнение дефицитът към 31.10.2013 г. бе в размер на 443,0 млн. лв., което означава, че на годишна база показателя се влошава номинално с 1 332 млн. лева.

На база оперативни данни и оценки, приходите и помощите по консолидираната фискална програма за десетте месеца на 2014 г. са в размер на около 24 004 млн. лв., което представлява 77,3 % от годишния разчет. Приходите по КФП към края на месец октомври нарастват с около 253 млн. лв. (1,1 %) спрямо отчетените за същия период на миналата година. Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец октомври възлиза на около 19 151 млн. лв., което представлява 78,7 % от годишните разчети за 2014 г. при 80,8 % изпълнение на актуализираните разчетите към 31.10.2013 година. Съпоставено със същия период на предходната година данъчните постъпления нарастват номинално с около 3,7 %, което значително изостава спрямо планирания ръст с разчетите към ЗДБРБ за 2014 година.

Неданъчните приходи са в размер на около 2 978 млн. лв., което представлява 85,8 % изпълнение на годишните разчети.

Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са в размер на 1 876 млн. лв., или 58,0 % от разчета за годината.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към 31.10.2014 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на около 25 779 млн. лв., което е 79,3 % от годишния разчет. Спрямо октомври 2013 г. общо разходите по КФП са нараснали с 6,5 %, което се дължи основно на ускореното усвояване на средствата по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания. Ръстът при социалните разходи се дължи основно на базов ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г., както и на по-високи здравноосигурителни плащания през 2014 г.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.10.2014 г. от централния бюджет, възлиза на 743,0 млн. лв., което е в съответствие с Регламент (ЕО, ЕВРАТОМ) 1150/2000 на Съвета на ЕС от 22 май 2000 г. за прилагане на Решение 94/728/ЕО, Евратом относно системата за собствени ресурси на Общностите.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на консолидирания бюджет към 31 октомври 2014 г. на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец ноември. Поради предварителния характер на данните е възможно да има известни разлики между данните в тази информация и данните на база месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет към 31.10.2014 г., които ще бъдат публикувани в края на ноември.

Министерството на финансите преотвори за пети път емисията 5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирана на 22 януари 2014 г. с падеж 22 януари 2019 година. На проведения на 10 ноември 2014 г. аукцион, бяха пласирани книжа с номинална стойност 55 млн. лева, а постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 2,63%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 116,25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2,11. Придобитите ДЦК на аукциона бяха разпределени между банки - 73,58% и пенсионни фондовете - 26,42%.

Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 263 базисни пункта.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg