EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Активност в еврозоната + инфлация според ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активност в еврозоната + инфлация според ЕЦБ

mail11:35 | 27.10.2015прегледи 1075 коментарикоментари 0


Експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната отбеляза изненадващо подобрение през октомври благодарение на ускоряване на растежа в сектора на услугите и стабилизация на промишления сектор на нивото от предходния месец, показват предварителни резултати от проучване на агенцията Markit, цитирана от БНР – Финансов портал.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността еврозоната нарасна до 54,0 пункта от 53,6 пункта през септември и при прогноза за известно влошаване до 53,4 пункта. По този начин общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 28-и пореден месец (стабилно задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта от юли 2013-а година насам).

Това е знак, че икономиката се представя сравнително добре. Въпреки това  проучването  предполага, че има известна, но не и достатъчна полза от програмата на ЕЦБ за "количествени улеснения", заяви Крис Уилямсън, главен икономисти в агенция Markit. Той все пак отбеляза, че предварителните резултати от бизнес проучване за октомври предполагат за икономически растеж с 0,4% през четвъртото тримесечие на годината.

Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, намалиха перспективите за инфлацията в еврозоната през настоящата и през следващите две години, показва последно средносрочно икономическо проучване по поръчка на ЕЦБ. Констатациите в това проучване вероятно ще подчертаят необходимостта Централната банка да налее още повече пари в икономиката на региона чрез нейните стимулиращи програми.

В новото тримесечното изследване професионалните анализатори очакват инфлация от едва 0,1% през тази година спрямо предишна тяхна прогноза през юли за повишение на инфлацията с 0,2-проценти пункта. За следващата година се очаква инфлацията в еврозоната да нарасне с 1,0% - под предходна прогноза за ускоряване с 1,3%, след което да нарасне с 1,5% през 2017-а година при заложена в предходното аналогично проучване инфлация от 1,6 проценти пункта.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg