EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Активиран е щабен елемент на НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Активиран е щабен елемент на НАТО

mail11:41 | 03.09.2015прегледи 978 коментарикоментари 0


С официална церемония бе обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България, предаде Агенция "Фокус". На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, както и министърът на външните работи Даниел Митов.
Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. Активирането на Щабния елемент на 3 септември е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

Военните не бива повече да възлагат поръчки за военни способности на не НАТО-вски производители на оръжия. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония за откриването на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. "Обръщам се с думи на благодарност към всички, които допринесоха да активираме щабните елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи. Гражданите очакват колективните сили и отбрана да бъдат стратегически приоритет", заяви Плевнелиев. По думите му, свободата, демокрацията и върховенството на закона, човешките права и свободи са висша ценност. "Свободата и демокрацията не са даденост и трябва да се отстояват ежедневно. Откриването на Щабните елементи е израз за солидарността на Алианса. Тези щабове ще бъдат свързващото звено при провеждането на общи учения. НАТО е отбранителен съюз на демократични държави", добави Плевнелиев. Според него, това, че сме отбранителен съюз не означава, че сме пасивни. "Подобряваме своите способности за отбрана и противодействие. НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен. Ще изградим адекватни способности, за да защитим суверенитета и териториалната ни цялост. МО ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ-29", каза още Росен Плевнелиев.

НАТО не търси конфронтация с нито една държава, заяви на свой ред заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джейм Апатурай по време на официалната церемония за активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. "Това е огромна стъпка напред за нашия Алианс. Всеки от съюзните в НАТО има ангажимент към останалите държави-членки. Държавите в региона обаче станаха по-нестабилни и за да се защитаваме, трябва да се адаптираме", заяви Апатурай. "Ние сме заедно и се защитаваме заедно. От името на генералният секретар мога да обява този нов Щаб за активиран", каза още Джеймс Апатурай.
 

Източник: Фокус, снимка: president.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg