EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ако купувате имот в Гърция: Цени & локации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако купувате имот в Гърция: Цени & локации

mail07:27 | 24.07.2015прегледи 4846 коментарикоментари 0


Гръцкият имотен пазар традиционно привлича интереса на купувачи с различни финансови възможности и от различни страни по света - от милионери, кино звезди и крупни инвеститори до средностатистически купувачи на ваканционни имоти. През последните месеци той става все по-интересен заради достъпните цени на имотите и възможностите за добри сделки, отбеляза специализирана агенцияза имоти.

Търсене и предпочитани от българите райони за покупка

Интересът на българите за покупка на имоти в Гърция през последните години е траен с тенденция за нарастване. Гърция привлича все повече български туристи и купувачи на имоти заради своята близост и бърз достъп с автомобил от България, прекрасна природа, приятен климат целогодишно с дълъг летен сезон, разнообразни плажове, кристално чисти води и не на последно място – достъпни цени на имотите.

Най-голям интерес има към п-ов Касандра на Халкидики, като по-предпочитани са селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония.

Други, радващи се на интереса на българските купувачи, населени места са преди п-ов Касандра – Флогита, Созополи, Неа Каликратия и Мудания, а също така и Кавала и района около Аспровалта, Врасна и Ставрос, където броят на българските туристи непрекъснато нараства през последните години.

Най-предпочитани от купувачите са редовите къщи (на гръцки “мезонета”), но има търсене и за апартаменти, като задължителен елемент от търсенето е имотът да е на пешеходно разстояние от морето и плажа, в близост до ресторанти и магазини, по възможност да има морска панорама. По-взискателните купувачи се спират на самостоятелни луксозни вили със собствен двор и често държат да са на първа линия до морето и плажа.

Наемният пазар

В момента е най-активният сезон за наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите между компания от приятели и цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро или да почива цялото семейство на цена по-ниска от тази в хотелите и с много по-добри удобства и лично пространство. За такава цена могат да бъдат наети апартаменти или редови къщи.

Наемната цена на самостоятелните къщи е по-висока – от около 300 евро на вечер, като предпочитанията на наемателите на такива имоти те да са на плажа или в непосредствена близост до плаж и разбира се, гледки към морето.

Трябва да се има предвид, че минималният срок, за който се отдават курортните имоти на Халкидики, е една седмица. Възможно е да се наеме имот и за целия летен сезон.

Гръцкият имотен пазар - общи тенденции

По данни на Bank of Greece ръстът на цените по времето на бума е бил относително умерен - между 10 и 15% годишно, а след глобалната финансова криза и последвалата дългова криза в Гърция цените спадат между 5 и 10% на година.

Спадът за 2014 г. е в размер на 8%, а за първото тримесечие на 2015 г. – малко под 4%. Генерираният цялостен спад на цените от 2008 година до днес по официални данни е около 40%.

През последната година цените са относително стабилни и можем да смятаме, че до голяма степен са достигнали своя минимум, при който те стават изключително атрактивни за купувачи, при това от цял свят, които започват усилено да ги изкупуват. Особено много това важи за хубавите и качествени имоти. Този момент е достигнат и в скоро време ще се наблюдава изчерпване на добрите оферти на пазара. Такъв модел на развитие е познат на почти всички имотни пазари, които са преминали през период на криза. Затова съветваме клиентите, имащи принципен интерес към Гърция, да започнат сериозно да се оглеждат за имот точно сега.

Спецификите на процеса на покупка на имот в Гърция

Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености, за които нашите консултанти ще ви информират.

Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция. Единственото необходимо нещо е да си извадят гръцки данъчен номер, за да може да придобият имот.

Разходите за придобиване на имот са между 10 и 12% от продажната цена на имота и това включва нотариални такси, адвокатски хонорар, агентска комисионна, такса вписване, заклет преводач на български и др. дължими такси при прехвърляне на собствеността.

Плащането на цената на имота става по банков път, след което платежното се представя на нотариуса и той подписва нотариалния акт. Добре е да се знае, че в Гърция има само 1 оригинал на нотариалния акт, който се съхранява при нотариуса. На купувача се издава заверено копие.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965