EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ако имате офис за IT специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако имате офис за IT специалисти

mail09:50 | 06.09.2013прегледи 704 коментарикоментари 0


Наличието на естествена светлина, вентилация и климатизация са сред най- важни елементи от офис пространството за IT специалистите у нас. 80% от участниците в изследване на трудовата среда посочват тези фактори като определящи, наравно с удобния стол. Около половината от запитаните са удовлетворени от осигурените им естествена светлина и вентилация. Място за релаксация и липсата на шум също са много важни за над 50% от професионалистите в IT сферата. Но едва 23% е делът на тези, които са удовлетворени от наличните места за релаксация и кухня, а също и от удобството на техния стол. Наличието на естествена светлина в офиса, а също на кухня и място за забавление са по-важни за служителите със стаж до 3 години, докато тези със стаж над 4 години държат в много по-голяма степен на липсата на шум.
Технологичната обезпеченост на офиса логично е сред най-значимите фактори за IT специалистите. Сред елементите, които я оформят с най-голяма важност са наличието на достатъчно техника (78%), лесния достъп до техниката (71%) и средства за защита при работа (73%). По-маловажен елемент е техниката да е нова. Този фактор е от значение за 45% от запитаните.
Това показва изследване, проведено в началото на лятото по поръчка на Tishman International от агенция за маркетингови изследвания Ноема. Със съдействието на Българската асоциация за управление на хора бяха установени най-важните фактори и удовлетвореността от трудовата среда и работното място. Проучването беше направено по метода на отзовалите се сред HR мениджъри и служители на компании в IT сектора.
„Започнахме серия от проучвания, които целят да установят кои са важните елементи от работната среда и какви са нуждите на служителите в различни сфери. Първото проучване направихме сред заетите в IT компании. За нас, като компания, която управлява Sofia Airport Center е от значение осъзнатата нужда от модерна и здравословна работна среда. Преди няколко години, ние избрахме да изградим бизнес комплекс с възможност за релаксация сред зелени и водни пространства, осигуряване на достатъчно дневна светлина и свеж въздух, намаляване на шума. Специфичните нужди на служителите на високотехнологичните компании, бяха сред факторите, които отчетохме при изграждането на нашия устойчив комплекс. Резултатите от проучването показват, че има нарастваща нужда от този тип работна среда и нейното търсене ще се повишава и през следващите години”, каза Олга Стоичкова, търговски мениджър.

Изследването проучва и по какъв начин се отнасят мениджърите и служителите в IT сектора към фактори като наличие на зеленина вътре в офиса, водни пространства и покрит паркинг. Зеленината в офиса е по-важен при заемащите мениджърска позиция. Близо половината от мениджърите (49%) оценяват този фактор като важен, а служителите, посочили го като съществен елемент от офис пространството са 37%. Що се отнася до обкръжаващата офиса външна среда, около половината от мениджърите и същият процент от служителите имат нужда от водни пространство и място за разходка на тишина и спокойствие, както и от закрит паркинг. Сред най-маловажните елементи на работната среда са посочени възможностите за хранене извън офиса.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg