EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ако Гърция фалира, каква е съдбата на банките й в България ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ако Гърция фалира, каква е съдбата на банките й в България ?

mail11:15 | 29.04.2010прегледи 6815 коментарикоментари 4


Засилват се негативните очаквания за развитие на ситуацията в Гърция. Според известния анализатор Нуриел Рубини страната се намира на прага на неплатежоспособност, а това обрича на провал плановете за помощ, които имат МВФ и еврозоната. Прогнозата е, че ако Гърция стане неуправляема, последствията ще са разрушителни както за еврозоната така и за страни като  Португалия, Испания, Италия и Ирландия.
Какво може да се случи обаче с гръцките банки в България? Най-простият отговор е – тяхното бъдеще зависи от поведението на цялата гръцка банкова система.
Повече от 50% от банковия пазар в България се държи от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, EFG Eurobank  и ДСК.
В България оперират десет гръцки банки, които притежават пазарен дял от 28%.
В момента гръцките банки те се стремят да увеличават местните депозити с по-бързо темпо от кредитирането, посочват експертите. Според тях при екстремни ситуации банките биха могли да се въздържат от отпускане на нови кредити.
Второто опасение е, че в ситуация на финансов колапс в Гърция,  гръцките банки могат да изтеглят ликвидните си активи от балканските включително и от българските си филиали, като това ще е резултат от вътрешен недостиг на ликвидност.
"Опасността се състои в това, че гръцките банки са подложени на все по-голямо напрежение и по-малко са склонни да предоставят финансиране на филиалите си в Югоизточна Европа", отбелязва преди дни Capital Ecnomics.
Въпреки че ЕС, МВФ осигуриха финансова помощ за Атина, положението би могло да се влоши за частния сектор, включително за банките, разчитащи на кредит от Европейската централна банка.
Гръцки банкери заявяват, че нямат намерение да се оттеглят от регион с дългосрочен потенциал. "Големите четири" банки на Гърция остават печеливши въпреки резкия растеж на необслужвани кредити както в страната, така и на ударените от рецесия пазари, където се намират филиалите.
National Bank of Greece - NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank заедно формират най-голямата регионална клонова мрежа с над 1200 филиала в Албания, България, Македония, Сърбия и Румъния.
Четири от 10-те водещи банки в България са гръцки, в Сърбия те са три, а в Румъния - две. Очаква се и трите икономики да покажат растеж, макар и слаб, тази година., коментира Businessweek.
"Най-вероятният канал на зараза от Гърция към Югоизточна Европа е чрез гръцките банкови филиали", отбелязва Марк Юнг, шеф на отдела във Fitch, за Businessweek, който следи развитието на банките на нововъзникващите пазари .
"Всеки натиск, свързан с финансиране и ликвидност, на равнище банка майка в Гърция би могъл да се отрази на състоянието на филиалите".
Гръцката дългова криза удари банките в страната, като понижи кредитния рейтинг на четири от най-големите. Това означава, че банките майки може би спестяват средства за вътрешните си пазари и не обръщат внимание на дълга на подразделенията си на Балканите, предупреди агенция Fitch преди повече от месец.
Същевременно трябва да се има предвид, че гръцката банкова система засега е стабилна и с нужната ликвидност след удължаване с шест месеца на програмата за подпомагане на банковия сектор с 28 млрд. евро.
Но възниква естественият въпрос при фалит на банка какво се случва с депозитите на българските граждани?
Както е известно Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) защитава средствата на вложителите в банките в размер до 100 000 лв., а също така и защитава интересите на кредиторите в производствата по банкова несъстоятелност. По този начин ФГВБ съдейства за поддържане на стабилността и доверието в банковата система.
Към настоящия момент фондът гарантира спестяванията на вложителите в 26 банки.
Всички 26 банки, членове на ФГВБ, са превели  в законоустановения срок – 31 март 2010 дължимите годишни премийни вноски.
Общата сума на преведените вноски за 2010 г. е 179.59 млн. лв. и към настоящия момент средствата на ФГВБ възлизат на 1075.04 млн. лв.


 
Коментари
 
fer - 29-04-2010 г. 22:22:28

vsichko e garantirano vsichko e obezpecheno na sto procenta. povecheto e sluhove i spekula, bankite sa stabilni i s visoka likvidnost, pechelivshi sa.

алоха - 01-05-2010 г. 16:53:32

депозитите в "Алфа Банк-клон България" са гарантирани от гръцкия фонд за гарантиране на депозити в размер до EUR 100 000. Тази банка не участва в българския ФГВБ.

glupak - 31-05-2011 г. 07:56:10

всичко е гарантирано,ама друг път става въпрос за 700 милиарда държавни кредити общо и никаква переспектива за измъкване. Погледнете 200 години назад и ще видите ,че Гърция никога не се е издържала сама.Натрупвали са се проблеми и с много чужди жертви ,гърците са се измъквали.Успех на всички с гаранциите.

gogo - 16-06-2011 г. 18:58:56

A какво става с вече изтеглените кредити?

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046